Бивш агент на ДС и настоящ банкер от КТБ замесен в скандала с Карадере

40001
Бивш агент на ДС и настоящ банкер от КТБ замесен в скандала с Карадере

Людмил Гачев – член на борда на директорите на Корпоративна търговска банка (КТБ) и бивш агент на Държавна сигурност с агентурно име „Михаил” – е замесен в скандала с подготвяното застрояване на Карадере. Това стана ясно днес на пресконференция на „Зелените” в столицата.

Оказва се, че Гачев, който дълго време е работил за IV управление на ДС, е в борда на компанията „Мадара Юръп” – една от двете офшорки, които искат да строят жилищни сгради и хотели на един от последните останали незастроени плажове в България. Преди време един от шефовете на „Мадара” заяви пред Нова телевизия, че по закон са длъжни да имат български представител в редиците си и затова Гачев присъства в тях.

Бившият шеф на Агенцията по инвестициите: Законът позволява казуси като Карадере

Форматът на Закона за инвестициите в България е такъв, че лесно може да се използва, за да се нагодят критериите за даден проект и той ...

Другата офшорна фирма, която участва в проекта за Карадере, е "ББТ Прожектс" - фирма на собствениците на "Титан" (които са и бивши собственици на футболния клуб ЦСКА), съобщава сайтът „Биволъ”. Интересен е фактът, че двете фирми всъщност имат заявен далеч по-малък капитал от този, който ще им бъде нужен за реализирането на проекта. За планираното застрояване биха били нужни над 270 млн.евро, докато двете компании общо разполагат с около 50 млн.евро. Откъде ще дойде разликата, не е ясно.

Схемата при Карадере е опит да се вземат пари от продажба на апартаменти „на зелено” – такива, които още не са построени, твърдят от „Зелените”.

„Проектът, внесен преди година, показва, че се предвижда строене на жилищни комплекси с апартаменти, няколко хотела, дори детска градина. В момента обаче проектът е енигма и не се знае дали какво точно включва. Знае се обаче, че преди се е предвиждало около 1200 къщички да се построят на площ 1200 дка, а сега искат да изградят същия брой на 247 дка. Не може обаче да се дава сертификат клас А на инвеститор, който предвижда да продава апартаменти”, коментира Андрей Ковачев от „Зелените”.

Оказва се също така, че голяма част от териториите в региона на Карадере, които са собственост на „Мадара Юръп”, са придобити чрез заменки. Става въпрос за около 700 дка, купени по време на Тройната коалиция на цени от около 1,80 за кв.м. „Това са най-неизгодните заменки, правени някога, да не говорим, че става въпрос за защитени територии по Натура 2000”, заяви Ковачев.

1000 в София, 300 във Варна протестираха заради "Карадере"

Около 1000 души в София и към 300 във Варна протестираха срещу застрояването на "Карадере". И на двете места шествията вече се разпръсн...

„Според социологически проучвания 66% от българите не са съгласни да продължава застрояването по Черноморието, а цели 71 на сто смятат, че защитата на природата е от полза за туризма”, коментира и Борислав Сандов от „Зелените”. По думите му до две седмици е възможно в пленарна зала да влезе за гласуване законопроект за изменение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който би могъл да реши проблема с прекомерното строителство.

В България изобщо няма опашка от чакащи туристи, за които няма места. Напротив – ние имаме леглова база от над 600 000 легла и една от най-слабата заетост на хотелската база в Европа. Икономическото министерство очевидно прокарва лобистки интереси, свързани с природен ресурс, който принадлежи на всички ни, заяви Любомир Попйорданов от Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Карадере е едно от малкото останали незастроени места по българското Черноморие. Дюните и горите в региона са изключително ценни от екологична гледна точка, там се срещат и много редки животински видове.  

Вчера в няколко града на страната се проведоха протести срещу застрояването на местността. В София в шествието се включиха над 2000 души.

1000 в София, 300 във Варна протестираха заради "Карадере"

Около 1000 души в София и към 300 във Варна протестираха срещу застрояването на "Карадере". И на двете места шествията вече се разпръсн...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com