Безмилостно за еврофондовете: Румъния е с над 5 пъти повече нови работни места от нас

9183
Безмилостно за еврофондовете: Румъния е с над 5 пъти повече нови работни места от нас
Снимка: Европейска комисия

България се е изкачила с две позиции по усвояване на европейските фондове от програмен период 2007-2013 година. Това показва справката на сайта на Генерална дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Брюксел е изчислил, че страната ни е усвоила 82,8% от европейските фондове. Това ни отрежда 22-ро място от общо 28 държави. Логичното заключение е, че през първия програмен период, в който България имаше достъп до европейската солидарност, страната ни ще финишира сред държавите, които са на опашката по усвояване на фондовете. За момента след нас са Чехия с 82,7%, Малта с 81,6%, Италия със 77,4%, Словакия със 75,4%, Хърватия със 71,6% и Румъния с 67,7%. Според последните данни на ГД “Регионална политика” Гърция е държавата в ЕС, която е усвоила най-много от европейските фондове – 96,8%, следвана от Естония, Литва и Португалия с по 95%.

Дончев със статистика - 30% от европроектите се правели от различни фирми

Мит е, че европейските пари стигат до тесен кръг от заинтересовани лица. Това твърди вицепремиерът Томислав Дончев по време на конферен...

Какво сме постигнали с тези пари?

Според справката сме успели да създадем точно 4 514 нови работни места с евросредства. ЕК изрично уточнява, че за ново работно място се счита такова, каквото не е съществувало преди това и е възникнало като резултат от изпълнен с евросредства проект, а не място, разкрито по проект, който е работел преди еврофинансиране. За сравнение Румъния, която е последна по усвояване, е създала 25 193 нови работни места. Това е дори повече от лидера по усвояване Гърция, където са създадени 24 487 работни места.

По темата "магистрали", статистиката сочи, че сме създали 223 километра нови пътища и сме ремонтирали 730 километра. Тук поне изпреварваме Румъния, която е създала 162 километра нови пътища, но пък е ремонтирала двойно повече от нас - 1436 километра

Интересен факт е, че при Гърция има статистика, която липсва при България и Румъния. Гръцката държава е подкрепила чрез евросредства 2 336 стартиращи предприятия.

Еврогащите на Бате Бойко се изхлузват

Заради атентатите в Париж Европа ще започне да инвестира по-усилено в отбранителния сектор и това може да намали еврофондовете. Това оп...

Малко повече от месец преди изтичане на програмния период изглежда ясно, че страната ни няма да усвои около 15% от европейските фондове, които са й се полагали през първия програмен период от членството на България в ЕС. Голяма част от тези средства са компенсирани от вътрешния бюджет, което наложи и актуализация на бюджета за 2015 година.

Санкции

Европейската комисия поиска днес (20 ноември) от България и още 17 държави от ЕС да върнат общо 276 милиона евро от фондовете за селското стопанство. България следва да възстанови 316 957,85 евро, изразходвани неправилно, предаде БТА. Санкцията за България обхваща програмата "Развитие на селските райони". Освен нашата държава, пари ще връщат Чехия, Дания, Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Швеция и Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика