БЕХ вече действа, за да върне задълженията на НЕК към американските централи

5936
БЕХ вече действа, за да върне задълженията на НЕК към американските централи

В момента Българският енергиен холдинг (БЕХ) подготвя документите във връзка с обявата на избор на банка или банки, които да осигурят кредитния ресурс за издължаване на Националната електрическа компания (НЕК) към американските централи в Маришкия басейн. До 27 август документите трябва са да готови и обявата ще бъде публикувана на сайта на БЕХ, така че максимално бързо да бъде привлечен кредитен ресурс. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Параметрите на договорите с двете американски централи са ясни - постига се намаление на цената за разполагаемост, като ще се спестяват 96 млн. лева общо за двете централи годишно, или в рамките на оставащия срок от договора ще се спестят близо 1 млрд. лева, коментира енергийният министър. "Това са параметрите и те ще влязат в сила, когато НЕК се разплати с двете американски централи", каза тя.

Дългосрочните договори с американските ТЕЦ не са съгласувани с ЕС

За сегашния ценови период делът на по-скъпата електроенергия е 91%, а делът на по-евтината намалява на 9%. Това съобщи председателя...

Средствата за това разплащане ще бъдат осигурени чрез заем, който БЕХ ще изтегли в най-скоро време, стана ясно от думите й. "До 1 август НЕК изчакваше решението на КЕВР - това е ценовото решение, което определя параметрите на приходите и разходите на НЕК, тъй като кредитът ще бъде изтеглен от БЕХ, но платецът трябва да бъде НЕК. Поради тази причина трябваше да се изчакаме. Трябваше да изчакаме и да приключат преговорите с "Контур Глобал", които продължиха малко повече от предвиденото", обясни Петкова.

В момента БЕХ подготвя документите за обявата за избор на банка или банки, като трябва да я публикува на сайта си до 27 август, посочи тя. Относно задълженията на НЕК към настоящия момент към американските централи тя обясни, че те нарастват и към момента са малко по-малко от 900 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика