БЕХ покани 25 международни банки за кредита от 650 млн. евро

5639
БЕХ покани 25 международни банки за кредита от 650 млн. евро
Снимка: Thinkstock

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изпратил писма с покана до 25 международно признати институции, които да му отпуснат кредит до 650 милиона евро. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от БНР.

Парите са необходими, за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се издължи на двете американски централи от комплекса "Марица-изток" и да влезе в сила споразумението, което би намалило цените, по които ТЕЦ-овете продават тока си.

ЕК: България е уязвима към прекъсвания на газовите доставки

Европейската комисия (ЕК) разкритикува българския енергиен сектор на България в първия си годишен доклад за състоянието на т.нар. Енерг...

Наскоро БЕХ спря процедурите за търсене на заем, тъй като всички финансови институции поискаха държавна гаранция. Холдингът обяви, че ще премине към пряко договаряне с банките. Очаква се до две-три седмици те да се запознаят с условията и да подадат оферти.

Заместник-енергийният министър Жечо Станков се надява БЕХ да намери парите до края на годината.

Expert.bg припомня, че просрочените задължения на НЕК към двата ТЕЦ-а са в размер на 850 млн. лева.

В момента НЕК се разплаща с всички производители, но не може да си позволи да се разплати в пълния размер на сумите, които дължи. „НЕК е много важно да се разплати с АЕЦ „Козлодуй”, тъй като там предстоят важни въпроси, свързани с удължаването на живота на 5 и 6 блок", каза през ноември енергийният министър Теменужка Петкова. Тя също се надява кредитът към БЕХ да помогне за справяне с разплащанията.

Горанов отрича ББР да отпуска кредити на привилегировани лица

Финансовият министър Владислав Горанов, който е принципал на Българската банка за развитие (ББР), отрича финансовата институция да отпу...

За възможен режим на тока предупредиха синдикатите, заради спешна необходимост, според тях, на 150 млн. лева за "Мини Марица изток". В края на август една от американските централи - ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”, се обърна към НЕК с призив да ѝ бъдат платени дължими 500 млн. лева, за да може да се разплати с "Мини Марица изток" и да свали с 14% цената за разполагаемост на мощностите, която е компонент от формирането на крайната цена на тока от централата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com