БЕХ би отбой за "Южен поток"

37707
БЕХ би отбой за "Южен поток"

След като тази сутрин стана ясно, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е пренебрегнал забраната на икономическия министър Щонов за замразяване на "Южен поток" и вместо това е напомпал капитала на компанията "Южен поток България", холдингът би отбой. В официално съобщение до медиите той съобщава, че е предприел действия за замразяването на проекта до доизясняване на обстоятелствата.

От БЕХ са изпратили писмо до "Газпром" и до "Южен поток България" и са предприети действия за замразяване на дейностите по проекта "Южен поток" до окончателното изясняване на всички въпроси, свързани с процедурата по възлагане на договора за проектиране, доставка и строителство и в съответствие с изискванията на ЕК.

"Български енергиен холдинг" ЕАД оказва и ще оказва пълно съдействие на ЕК в качеството си на съакционер в проекта "Южен поток", но не може еднолично да решава въпроси, свързани с разкриването на информация, представляваща търговска тайна, казват от холдинга.

Щонов: Енергийният борд може да заработи до месец и половина

Една от идеите, които обсъждаме, е с помощта на Енергийния борд ДКЕВР да мине директно към Народното събрание, да работи на надпартийно...

Макар вчера икономическият и енергиен министър Васил Щонов изрично да нареди на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да спре всякаква дейност по "Южен поток", късно снощи е имало над 25 пъти увеличение на капитала на "Южен поток България". Допреди 18 август капиталът на отговорната за изпълнението на проекта на наша територия компания е бил 15 588 000 лева, а от 18-ти - 397 606 000 лева. Според МИЕ увеличението на капитала е станало след единодушно решение както на "Газпром", така и на БЕХ.

Министерството на икономиката и енергетиката съобщи, че ще отнесе случая до правоохранителните органи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com