Банковите мениджъри прогнозират ръст на загубите от обезценка

3760
Банковите мениджъри прогнозират ръст на загубите от обезценка
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Умерен оптимизъм - такава е нагласата сред висшия мениджмънт на банките у нас относно българските икономика и финансов сектор през следващата година. Това показват резултатите от първия Барометър на банките в България – проучване, проведено от Earnst and Young.

Перспективите

Ако не истерични за прегледа на банковите активи, то предубедени

От началото на 2016 г. до средата на следващата година ще се проведе преглед на качеството на активите в българската банкова система. В...

64% от участниците очакват слабо подобрение на българската икономика в следващите 12 месеца, а 72% са уверени, че финансовото представяне на банките в България ще се подобри през същия период. Едновременно с това повече от половината банкови мениджъри имат очаквания размерът на загубите от обезценка на предоставени кредити да нарасне.

Динамика на банковите кредити

Като цяло не се очакват големи промени в политиките на банките за отпускане на кредити в краткосрочен план. Голяма част от запитаните очакват по-либерални политики при отпускане на кредитите за малки и средни предприятия (55%), за компаниите в сектора на информационните технологии (50%) и сектора на услугите (42%). Без промяна ще останат политиките по отпускане на кредити за секторите на здравеопазването, медиите и енергетиката. Единствено в сектора на строителството и недвижимите имоти 50% от участниците очакват по-консервативно кредитиране.

Ще има ли пренареждания на картата на банките

Експерти: Лихвите по депозитите не са стигнали дъното, ще падат още

Ще наблюдаваме допълнително намаляване на лихвите по депозитите през цялата следваща година. Това заяви по време на конференцията &bdqu...

Всички участници са единодушни, че през следващите 3 години ще има средно големи и големи консолидации в банковия сектор. Динамика в тази насока се очаква от 91% от банковите мениджъри още през следващата една година, но предимно с малки по обем консолидации.

Банките няма да предприемат съществени промени в бизнес стратегиите си в краткосрочен план (62%). Едва 23% от банките планират продажба на активи през следващите 12 месеца и едва 8% планират придобивания на портфейли или други дружества.

Какво още прогнозират банковите мениджъри за 2016 прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика