Автоматично ще даваме информация за банкови сметки на страни от ЕС

7644
Автоматично ще даваме информация за банкови сметки на страни от ЕС
Снимка: БГНЕС

Банките ще са длъжни да предоставят финансова информация, включваща за номерата на банковите сметки, титулярите и наличните суми, на Националната агенция за приходите (НАП). Агенцията от своя страна ще е органът, отговарящ за автоматичното изпращане на данните на страните членки от ЕС съгласно европейска директива от миналата година, както и международното споразумение FATCA, сключено със САЩ.

Това стана с приети днес на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Нова идея - медиите да обявяват източниците си на информация

В светлината на проведената днес от президента Росен Плевнелиев дискусия относно медийната свобода в България, Комисията по културата и...

Основните субекти, които са задължени да събират и да предоставят на компетентния орган информация, подлежаща на автоматичен обмен, по трите акта - Директива 2014/107/ЕС, Споразумение FATCA и Стандарт CRS, са предоставящите информация финансови институции. Автоматичен обмен на финансова информация е системното предоставяне на държава членка на ЕС на финансова информация в областта на данъчното облагане относно местни лица за данъчни цели на предварително определени интервали. Това се прави, за да се избегнат зачестилите в последните години данъчни измами и укриване на данъци в рамките на ЕС и в световен мащаб, обясняват вносителите.

Изпълнителният директор на НАП определя реда и условията за достъп и използването на информацията от органите и служителите на агенцията.

Информацията, обменяна с компетентните органи на другите държави членки на Европейския съюз, може да бъде използва единствено за целите на установяване на задължения за данъци, за целите на установяването и събирането на задължителни осигурителни вноски и други публични вземания и в хода на административни и съдебни производства във връзка с налагане на наказания за нарушаване на данъчното законодателство.

Какви още промени бяха направени в ДОПК и за какво се отнася директивата Директива 2011/16/ЕС четете в Expert.bg.

Към септември расте размерът на депозитите, свива се броят

Продължава да нараства размерът на депозитите на домакинствата към края на септември тази година, въпреки продължаващият спад на лихвит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика