Атанас Чобанов: Продадени са 360 декара на чужденци за "Южен поток", скоро ще разрешат строеж

26866
Атанас Чобанов: Продадени са 360 декара на чужденци за "Южен поток", скоро ще разрешат строеж

На 22 юли Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е подписало сделката за продажба на почти 360 декара в местноста Паша Дере на „Южен поток България АД“. По този начин държавата е нарушила закона, обяви по време на пресконференция днес главният редактор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Атанас Чобанов. Той припомни, че 42-то Народно събрание е приело мораториум за продажбата на българска земя на чужденци. Мораториумът беше оспорен в Конституционния съд и там беше произнесено решение, че той е противоконституционен.

Със сделката апетитният терен е попаднал ръцете на чужденстранно лице, тъй като 50% от дружеството „Южен поток България АД“ се притежава от руския монополист „Газпром“. Чобанов добави, че около сделката е изключително странна и бързата промяна на предназначението на земята, която в момента е предназначена за строеж на газопровод.

Реформаторите: Южен поток - управляващите готвят национално предателство

Какъв проект е "Южен поток" - изгоден за България или само от интерес за Русия? По-евтин ли ще е газът за нашата страна по тази тръба и...

Работата по проекта не е спирала, въпреки твърденията на премиера в оставка, каза Чобанов. От думите му стана стана ясно още, че „Биволъ“ има информация от източници в правителството в оставка, че до няколко дни ще бъде разписано разрешението за строеж на „Южен поток“.

Главният редактор на „Биволъ“ коментира още, че Паша Дере е единственото място по Черноморието, където на брега може да бъдат вкарани тръби, без да се пробива ландшафта. В допълнение той представи данни, според които „Южен поток България“ е придобила земята на цена от около 15 евро на квадратен метър, докато Първа инвестиционна банка (ПИБ) е дала 100 евро на квадратен метър.

Специално за Actualno.com съпредседателят на ПП „Зелените“ Борислав Сандов коментира, че правителството в оставка действа на принципа „след нас и потоп“ и вероятно изпълнява ангажименти, които са били поети още в началото на мандата. Той добави, че вероятно са подписани „зарабоващи“ страната документи по големите енергийни проекти като VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ и „Южен поток“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com