Асен Василев: 1 млрд. лева струва запазването на цената на тока на сегашното ниво

8698
Асен Василев: 1 млрд. лева струва запазването на цената на тока на сегашното ниво

800 млн. до 1 млрд. лева годишно губи България, тъй като не осъществява необходимата реформа в енергийния сектор. И ако няма реформа, за всяка година, в която се бавим, трябва да плащаме по милиард лева, за да задържим текущата цена на тока. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев, който днес представи данните от доклада на Световната банка за българския енергиен сектор.

„Ако не реструктурираме сектора, всяка година ние трябва да даваме по 1 млрд. лева, за да запазим цените на текущите нива. Дори и да увеличим цените за електроенергия, ние пак трябва да намираме тези средства, което е трудна задача”, коментира енергийният министър, цитиран от Агенция "Фокус". Дори и при увеличение на цената, каквото се иска от 1 юли, дупката няма да бъде запълнена и държавата ще губи по около 700 млн. лева годишно.

От БСП настояват за връщане на двутарифната цена на битовия ток

БСП настоява новият кабинет незабавно да върне двутарифната цена на тока за бита и първите сто киловат часа, които домакинствата потреб...

Той посочи още, че според Световната банка единствено 12 на сто от хората, които са енергийно бедни, получават някакъв вид помощи. Василев счита, че резултатът от доклада показва ясно, че държавата всъщност не помага на най-бедните в страната.

Световната банка призовава за агресивно започване на изпълнението на програма за енергийна ефективност, пълно разкриване на всички конфликти на интереси, доходи и обвързаности на всички държавни служители, депутати и работещи в сектора на енергетиката. Не на последно място Световната банка иска и премахване на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това са другите важни заключения в доклада на експертите от авторитетната финансова институция.

Какво още казват експертите за енергетиката и какво се случва с либерализацията на пазара - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика