Ангелкова очаква ръст на руските туристи през 2016 г.

4334
Ангелкова очаква ръст на руските туристи през 2016 г.
Снимка: БГНЕС

След кръглата маса за перспективите в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма следващото лято очакваме ръст на руските туристи в България. Това министърът на туризма Николина Ангелкова.

В интервю за "Фокус" тя посочи, че това е част от мерките, които са предвидени в програмата за развитие на националната реклама за 2016 г. на всички водещи централни пазари и на генериращите и перспективни такива.

Лято 2015 в туризма - "сложен сезон", по думите на Ангелкова

Русия е сред петте водещи пазара на българския туризъм. През миналата година са ни посетили над 650 хил. туристи, което е 9% дял от общ...

„Русия е един от водещите пазари за България и е в топ 5 по отношение на туристите, които посещават страната. За първи път има такава кръгла маса, на която се обсъждат отношенията в областта на туризма между двете страни. На нея успяхме да поставим доста въпроси, да си кажем докъде сме и какво предстои оттук нататък. Знаете, лято 2015 г. не беше никак добро, имахме спад от руски туристи и за мен беше изключително важно да предприемем тази стъпка и именно да стартираме с Русия, за да можем да си възвърнем позициите, които имаме на този пазар”, коментира министърът на туризма.

По думите ѝ кръглата маса е доста ефективен инструмент, който може да бъде използван, за да може на една маса да седнат водещи туроператори както от България, така и от Русия – представители на журналистите, хотелиери и представители на транспортния сектор. „Основно обсъждахме и детските лагери – нещо, с което страната ни винаги е била припознавана от Русия. Тази година - 2015 г. имахме спад основно заради геополитическата ситуация, спада на рублата и като цяло заради липсата на почиващи деца в България и на руски служители, които ползваха техните социални програми”, каза тя.

Очаква се следващата година 25-30 % ръст специално на руски туристи от Уралския край, допълни Ангелкова, като уточни, че такава е прогнозата на изпълнителния директор на Уралския съюз по туризъм Михаил Малцев. Според министъра консулството, което е открито в Екатеринбург, е още една предпоставка това да се случи. „Предстои откриване на директна авиолиния до Варна. По негова информация този сезон е имало само до Бургас. Това показва, че всички тези стъпки, които предприехме и продължаваме да предприемаме за лято 2016 г., са правилните”, каза Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com