Андрей Делчев: "Сивият сектор" при горивата е огромен, а държавата бездейства

6479
Андрей Делчев: "Сивият сектор" при горивата е огромен, а държавата бездейства
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавата трябва да засили контролните си функции и да налее пари в контролните органи, за да се справи с реализацията на незаконно гориво. Това каза на специална пресконференция пред журналисти в Пловдив Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, предаде "Фокус".

По думите му, „сивият сектор” в бизнеса с горива е огромен, а реализацията на незаконно гориво уврежда комплексно пазара, държавата и обществото.

Енергиен експерт: Когато расте потреблението на дизел, обикновено расте икономиката

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) иска равнопоставеност на всички участници на пазара с горива и върховенство на закона. Т...

„Държавата полага някакви усилия, които все още не водят до радикални намаления на размера на „сивия сектор”. Става точно обратното. Колкото повече се увеличава акциза, „сивият сектор” нараства, като контрабандата на горива става по-атрактивна. Това е много тежък проблем”, коментира Делчев.

Според изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация, ако тези стотици хиляди тонове незаконно гориво бъдат заловени, ако бъдат вкарани в рамката на легалните пътища за дистрибуция и реализация, ако за тях бъде платен акциза и ДДС, то тогава ще бъдат набрани огромни средства.

„Тогава може би проблемът със заплати на полицаи и на учители, с пари за пътища няма да стоят толкова остро. Ако този сектор бъде затегнат и „сивият сектор” бъде ограничен, то могат да се генерират гигантски приходи за хазната. Говорили сме това с Министерството на финансите и те го знаят. Ако те успеят да ограничат „сивия сектор” и тези потенциални приходи са налице, държавата вероятно ще е доста по-добре”, посочи Андрей Делчев.

Той добави, че ролята на Българската петролна и газова асоциация е да се бори с всички средства. „Полагаме много усилия. Интересите ни с държавата и обществото са еднопосочни. Търсим всякакви форми, като се започне от промяна на законодателство, стриктно и еднакво прилагане на закона спрямо всички, повишен контрол спрямо ведомствените бензиностанции”, поясни изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация.

Горивата по родните бензиностанции би трябвало да останат стабилни

Сегашните цени на течните горива по бензиностанциите ще се запазят стабилни в краткосрочен план. Това прогнозира изпълнителният директо...

По думите на Андрей Делчев са регистрирани 6800 ведомствени бензиностанции, като вероятно има и толкова нерегистрирани, които представляват сериозен канал за реализация на контрабандните горива. „Държавата реши да вземе мерки по отношение на ведомствените бензиностанции, извършиха се редица проверки от компетентните органи, но според мен те нямат капацитета да обхванат този обем от обекти. Ако държавата се справи, ефектът ще е много видим и ясен”, каза още Делчев. Според него, при липсата на контрол и наличие на „сив сектор”, от всеки тон гориво се губят около 1000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика