Анализите за КТБ: Няма банка, която да издържи на такава атака, има проблем с "Булгартабак"

28137
Анализите за КТБ: Няма банка, която да издържи на такава атака, има проблем с "Булгартабак"
Снимка: БГНЕС

Ако погледнете тримесечните данни на сайта на БНБ, ще видите, че съотношението пари в брой срещу активи е 13%. Това е над средното ниво от 10% за България. А в света няма банка, която да не получи проблем с ликвидността, ако 10% от вложителите се втурнат да си изтеглят парите, коментира икономистът Владимир Каролев

За съжаление ръководството на БНБ проспа цяла една неделя и това доведе до случая КТБ. Абсолютно съзнателни действия на държавните действия с цел да бъде лишен Цветан Василев от банката, каза колегата на Каролев Кольо Парамов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Експерти: Случаят с КТБ е същият като този с Northern Rock, а Пеевски беше забравен

Струва ми се, че след време ще трябва отново да говорим по случая Корпоративна търговска банка (КТБ). Излезе много и различна информаци...

Според сега това, което трябва да се каже, е, че банката е добре капитализирана и няма да тръгне да фалира. Не искам обаче с държавни пари да се спасява частна банка. Сега след 10 дни трябва да „се измери” капиталовата дупка и чак след това да се даде шанс на акционерите да поправят нещата, подчерта Каролев.

Спекулира се твърде много колко са парите на държавните предприятия. Според информация на МИЕ в КТБ има 130 млн. лева такива средства. А Наредбата за диверсифициране на средствата на държавните компании се изпълнява, твърди Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизацията. И припомни, че още преди приемането на наредбата имаше медийна атака срещу КТБ, добави той.

Сделката за „Булгартабак”

По отношение на „Булгартабак” Статков коментира, че холдингът беше в процес на приватизация от 1993 до 2011 година. Преди три години, за съжаление, привидно имаше спазване на закона, каза той. Първо, съгласно Закона за приватизация, трябваше да има прозрачност – а за мен сделката не стана прозрачна. Беше приет правилник от правителството на ГЕРБ да не се дава цялата информация на членовете на Надзорния съвет на Агенцията по приватизацията. Второ – равнопоставеност на инвеститорите. Беше наета Citigroup като консултант, като самата банка разделиха инвеститорите на стратегически и икономически. И изведнъж стратегическите инвеститори написаха писмо, че не могат да участват в сделката. И трето – определи се пазарна цена, но Агенцията по приватизацията не разбра как така се определиха 200 млн. лева. За мен това беше няколко пъти по-ниска цена, обясни Руси Статков.

КТБ: Гражданските трезори работят

Гражданските трезори на Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния докуме...

Кой е купувачът – насреща стои австрийско дружество, което по веригата е свързано с руската ВТБ, подчерта Статков. И сега трябва да се види какво става с „Булгартабак”. Час по-скоро трябва да е ясно кой е реалният собственик на цигарения холдинг, настоя Кольо Парамов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика