АЯР одобрява проекта АЕЦ "Белене" до седмица?

23485
АЯР одобрява проекта АЕЦ "Белене" до седмица?
Снимка: БГНЕС

Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) е готова да одобри проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в най-скоро време. Възможно е това да се случи до седмица, заявява председателят на Агенцията Лъчезар Костов в интервю за руската ИТАР-ТАСС, цитирано от БГНЕС.

По думите му оценката на техническия проект за изграждане на два ядрени блока на площадката на АЕЦ "Белене" от гледна точка на АЯР е напълно завършена. Освен експерти на агенцията, в различните оценки са се включили и експерти от международни организации и всички те са положителни

Костов отбелязва, че проектът "Белене" е бил подложен на така наречените "стрес тестове", независимо, че в ЕС това се прави само за съществуващи станции. Мисията на МААЕ също е оценила тези тестове и проектът получил много висока оценка. "Готови сме до седмица да го одобрим", заявява председателят на АЯР.

Запитан за възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус", председателят на АЯР изрази съмнение, че този проект може да бъде реализиран бързо. "В преговори сме с "Уестингхаус", но окончателно решение все още няма. Далеч сме от етапа за одобряване на техническия проект. Въз основа на опита си, натрупан от проекта "Белене", мога да кажа, че този процес отне осем години. Така че идеята да започне строителството през 2016 г. звучи нереалистично", отбелязва Костов.

Той също така изрази оптимизъм относно перспективите на българската ядрена енергетика. "България започна развитието на ядрената енергетика преди много години и се гордея с това. Ние доказахме, че сме в състояние ефективно и безопасно да я използваме. За това не мога да си представя, че енергетиката на България би се развивала без ядрени технологии", коментира Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика