АИКБ: Такса "Перник" е противоестествена за бизнеса

6272
АИКБ: Такса "Перник" е противоестествена за бизнеса
Снимка: Actualno.com

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не е участвала на срещата, на която е било направено предложение за въвеждане на такса за влизане в София на автомобилите с регистрация, която не е столична. В случай, че бяхме участвали, ние щяхме да възразим срещу подобна идея веднага на място. Това се казва в писмо на АИКБ до кмета на София Йорданка Фандъкова и до медиите във връзка с предложение за въвеждане на такса за коли без столична регистрация, влизащи в чертите на София. Предложената такса бързо доби популярност като такса "Перник" и "Своге".

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заявява официално своето несъгласие с подобно предложение. Според работодателската организация на първо място, въвеждането на подобна такса на практика е насочено срещу мобилността на работната сила. "От наша гледна точка, работодателските организации са последните, които биха имали интерес да препятстват мобилността на работната сила. Подобна идея е противоестествена за бизнеса", пишат от АИКБ.

Бизнесът и синдикати искат по-ниска такса "задължение към обществото" и оставка на шефа на КЕВР

На обща пресконференция четирите работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска...

Според организацията също така, противоестествено е за бизнеса да излиза с идеи за инициативи, насочени към въвеждане на нови данъци и такси. Не по-малко важно е, че направеното предложение задейства единствено „местнически“ настроения „за и против“ София и софиянци.

Софиянци не са предлагали подобна идея. Съвсем не всички национално представителни работодателски организации подкрепят и лансират подобно предложение. Още по-малко можем да вменим подобно предложение на целия софийски бизнес – истината е по-скоро обратната и това се подкрепя от написаното в социалните мрежи през последните двадесет и четири часа, заявяват от АИКБ.

Вчера на заседание на икономически съвет в общината беше предложено автомобилите, които не са със софийска регистрация, да плащат такса за влизане на територията на столицата. В срещата са участвали шефовете на Българската стопанска камара Сашо Дончев и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, на камарата на строителите Светослав Глосов, както и директорите на "Главболгарстрой" Симеон Пешов, на "Софарма" Огнян Донев и др.

 

Депутатите не подкрепиха новия данък за такситата

Депутатите отхвърлиха на първо четене патентния данък за таксиметровите превози, предложен като промяна в Закона за местните данъци и т...

Какво още казаха от Асоциацията на индустриалния капитал в България за въвеждането на такса за влизане на коли с регистрация, различна от софийската, може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com