АИКБ поиска облагане на пенсиите на работещите пенсионери

24169
АИКБ поиска облагане на пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: БГНЕС

Нова идея се появи на поредната среща на Съвета по пенсионната реформа към социалното министерство. Неин автор е АИКБ, а идеята е пенсиите на работещите пенсионери да се облагат с данък общ доход – от 10%.

Идеята беше представена на брифинга след срещата от съветника на Калфин – Николай Николов. Като основен аргумент беше изтъкнато, че в ЕС само в три държави - Литва, Словения и Унгария – пенсиите на хората, които продължават да работят, не се облагат безусловно, информира bTV.

Два пъти по-ниски пенсии за жените

Жените получават близо два пъти по-ниски пенсии и по-ниски обезщетения от мъжете. За сметка на това живеят по-дълго и респективно пол...

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие. Няма и съгласие за искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, твърди Investor.bg. АИКБ иска максималният осигурителен доход да се върже със средния осигурителен доход от миналата година, което обаче не се харесва на социалните партньори.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета.

В крайна сметка стана ясно и, че по предложение на работодателски организации следващото заседание на НСТС или т.нар. Тристранка ще се проведе на 23 февруари, понеделник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика