Зимата може да се окаже тъмна и студена

16214
Зимата може да се окаже тъмна и студена
Снимка: БГНЕС

За момента намалените количества газ не са усетени от битовите потребители. Това призна заместник-председателят на браншовата камара на енергетиците при БСК Валентин Терзийски в ефира на БНТ.

Ако проблемът между Украйна и Русия не се разреши, то тогава част от топлофикационните дружества може да спрат работа още в началото на зимата. Същевременно ще има големи сътресения в секторите металургия и производство на стъкло. Зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците предположи, че няма да има проблем с газовите доставки на частните клиенти в България.

Русия ни изправя на нокти заради природния газ

Регистрирано е намаление на налягането в тръбата, от която тече руски газ през Украйна за България. Това призна вицепремиерът, отговаря...

"Най-топлият" сценарий на кризата е да се осигурят 4,5 млрд. евро на Украйна, за да може страната да плати на Русия. В този случай ще останат само вътрешните финансови проблеми на системата в България. "Най-студеният" сценарий е да се стигне до рестрикции на подаването на "синьо гориво" и рестрикции на доставките. Тогава може да се стигне до режим на тока, не само до спиране на газа.

Терзийски алармира, че доставките на газ в момента към България са на половина от тези, които са заявени от правителството. Проблемът се задълбочава от това, че енергийните дружества нямат възможност да си осигурят алтернативо гориво, различно от мазут. Същевременно България в момента няма възможност да си осигури газ по никоя от всички газови връзки.

 

 

Захариева: Заплашени сме от спиране на доставките на газ

Осигуряването на безопасна енергия е основна задача. Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и крити...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика