Зелените искат служебния кабинет да спре решението за ски зоната в Банско

20523
Зелените искат служебния кабинет да спре решението за ски зоната в Банско

Ангажимент на служебния кабинет по отношение на "незаконно завзетата територия от Национален парк „Пирин” от концесионера на Ски зона Банско на площ от около 65 хектара, включваща целите площи или части от тях на ски писти „Плато 1”, „Шилигарник 2” и „Стражите”, лифт „Железен мост-Платото”, резервоар с обем 15 000 куб. метра, изгорялата чайна "Платото" поискаха Зелените. Това беше утвърдено от правителството на Пламен Орешарски.

Освен че тези територии са завзети от държавата, без за това да има решения по реда на Закона за околната среда и без да са включени в концесионния договор, те са ползвани безвъзмездно вече повече от 10 години и държавата няма как да бъде овъзмездена със задна дата за това незаконно заграбване на нейна територия. Още по-абсурдна е информацията, че на същия концесионер са предоставени допълнителни територии от близо 1000 хектара при неясни икономически условия, за които сегашния концесионер Юлен АД реално няма право да се разпорежда според никакви решения, защото са горски и затревени територии, скали, туристически пътеки – управленческо безумие, което ще доведе единствено до самоуправство и щети за всички нас, категорични са "Зелените".

Кабинетът уточни територията на концесията на ски зоната в Банско

На последното заседание правителството в оставка е взело решение за уточняване на територията на концесионния договор на фирмата "Юлен"...

Настояваме да поемете следните ангажименти:

1. Служебното правителство да развали и отмени незаконното решение прието извън дневния ред в последния ден на Министерски съвет, с което, в противоречие със закона, се разширява концесията на Ски зона Банско за сегашния концесионер. Да направи публични всички елементи от новия изменен договор приет от Министерски съвет, за да бъде наясно обществото какви точно решения са вземани на тъмно без негово знание.

2. На основа на констатациите на Министерство на околната среда и водите за нарушения в концесионния договор на концесионера да се пристъпи към разваляне на този договор и търсене на нов концесионер за ски зоната.

"Зелените" изразяват притеснение и от слуховете, че Евдокия Манева може да бъде назначена за служебен министър на околната среда. През 2000 година тя допусна Юлен АД на територията на Национален парк "Пирин" в противоречие със закона, припомнят природозащитниците и искат ясен ангажимент на Росен Плевнелиев по въпроса.

От Юлен възроптаха срещу решението за лифта в местността Платото

Въпреки че Върховният административен съд (ВАС) постанови, че лифтът в местността Платото в Национален парк "Пирин" е незаконен, концес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com