„Зелените“: В Добруджа се правят проучвания за добив на черни въглища, това е незаконно

36716
„Зелените“: В Добруджа се правят проучвания за добив на черни въглища, това е незаконно
Снимка: Getty Images / Guliver

В различни части на Добруджа се появяват сонди с неяно предназначение. Открито започна да се говори за прилагане на метода „въглищна газификация“. За това алармираха днес на пресконференция от ПП „Зелените“.

През последната година правителството на Пламен Орешарски позволи развитието на проектите на Park Place Energy във Вранино и на „Русгеоком“ в Рогозина. Те имат за цел проучване на въглищния пласт, намиращ се в близост до водния пласт на Добруджа, а не за добив на шистов газ. За това предупреди днес съпредседателят на „зелената“ партия Борислав Сандов на пресконференция.

Протести в Добруджа срещу проучвания за добив на въглищен газ

Протести срещу проучванията за добив на въглищен газ избухнаха след разрешение за сондажи в Добруджа, в района на село Вранино. Оказа с...

Двете компании се целят в дебел пласт от черни въглища, за които се знае отпреди 1989 година. Находището никога не е проучвано и не е правен опит за добив именно поради големите заплахи за подпочвените води в района. Те са единствените ресурси в житницата ни и на тях разчитат около 1 млн. българи в Североизточна България, допълни Сандов.

Съпредседателят на ПП „Зелените“ добави, че мераците на всички компании към района са незаконосъобразни. Той припомни, че с решение на 41-то Народно събрание цялостно е забранено използването на технологията "фракинг". Тя важи не само за шистовия газ, а за всички неконвенционални въглеводороди.

Ако държавата не се намеси, еколозите са готови на протести, стана ясно още по време на събитието.

Възможност за добив на въглищен газ, чието извличане според зелени организации може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, ще се проучва в Добруджа. Правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна, информира в началото на месеца bTV.

Природозащитници предупреждават за по-опасен добив на газ, отколкото е шистовият

Възможност за добив на въглищен газ, чието извличане според зелени организации може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, ...

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така наречения въглищен газ. През април държавата сключва договор с американците от „Парк Плейс Енерджи Корп" да пручват и сондират в близост до каварненаското село Вранино.

Съпредседателят на „Зелените“ засегна и темата със VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. Според него не става въпрос просто за нов блок, а за нова централа. Това, че тя се намира в района на Козлодуй, не значи, че тя лесно може да бъде пришита към сега съществуващите технологии.

Сандов изрази още увереността си, че новата мощност няма да премине нито стрес-теста на европейското законодателство, нито на българското. Той добави, че и в този случай ще останат много отворени въпроси, подобно на случая „АЕЦ „Белене“. В заключение бишвият кандидат за евродепутат заяви, че страната ни няма нужда от тази енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика