"Зелените": Новият дълг означава запазване на статуквото

15079
"Зелените": Новият дълг означава запазване на статуквото
Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата бяхме свидетели на рядко срещано единодушие между повечето партии в парламента по една единствена точка – подкрепа на възможността правителството да вземе дълг от 16 млрд. лева през следващите три години. Въпреки противоречивите обяснения на финансовия министър и заплахите на отделните партии, че ще се противопоставят, накрая огромно мнозинство гласува „ЗА“, без срещу това да получи необходимите отговори и гаранции.

В своя позиция, изпратена до медиите от ПП "Зелените", заявяват, че са притеснени от този консенсус между основните партии, защото смятат, че това е съгласие за запазване на сегашното статукво – отлагане за пореден път на необходимите реформи в основни сектори като здравеопазването, енергетиката, пенсионната реформа, социалната сфера и запазване на модела КОЙ, по който близки до властта олигархични кръгове се обогатяват за сметка на всички на.

Понеже този модел вече не може да се финансира чрез вътрешни ресурси, които бяха изядени покрай рухването на КТБ и колапса в енергетиката, то КОЙ вече се насочва към финансиране чрез външен дълг. Дълг, който ще плащаме не само всички ние, но и поколенията след нас, обясняват "Зелените".

Те категорично не са съгласни с тезата, че поради ниското равнище на държавен дълг в момента, поемането на нови задължения не крие рискове. Напротив - примерът на съседна Гърция ясно показа, че възможността тежките реформи да се отлагат за сметка на изглеждащо евтино финансиране накрая води до фалит на държавата. Преди десетина години дългът на южната ни съседка също беше близо до средния за ЕС. Политиците там обаче също се договориха, че ще заменят реформите с дълг. Резултатът от това е видим за всички нас.

Миков праща писмо на Плевнелиев за вето върху дълга

Вчерашното обещание за женитба на финансовия министър е крайно юридически неиздържано и няма правно значение. Няма редукция на дълга,...

Дори и да приемем, че поемането на определен размер нов дълг може да е полезен, то това е само, ако той се използва за провеждането на реформи, целящи освобождаване от задушаващата прегръдка на олигархията. Засега обаче заявленията на управляващите са точно в обратната посока. Не са налице каквито и да е действия за реформи в администрацията, съдебната система и регулаторите, които биха насърчили бизнеса и инвеститорите. Виждаме точно обратното - управляващите приемат откровено лобистки решения, целящи овладяването на нови територии от олигархията. Съдебната власт се занимава със себе си, а регулаторите, виновни за фалита на КТБ, си работят както досега и със същите ръководители, категорични са "Зелените".

В тази връзка те дават няколко конкретни предложения за реформи, които да прекратят колапса на цели отрасли, да подобрят бизнес средата и конкурентността на икономиката и да спестят милиарди нови задължения на хазната:

1. Връщане на депозираните за спасяването на ПИБ средства. Самият финансов министър твърди, че ситуацията там е овладяна и банката сама настоява да върне парите. Още повече, че сумата в ПИБ в момента надхвърля значително размера на свободните за ползване суми от фискалния резерв на страната.

2. Спешно наемане на независими външни консултанти за проследяване на откраднатите от КТБ пари и връщането им. Това ще позволи на Фонда за гарантиране на влоговете да се издължи на правителството. Такава точка е залегнала в предизборните програми на всички управляващи партии. Разследване на виновните за кражбата на века в КТБ, включително и на ръководствата на финансовите регулатори и тяхната смяна с нови и неопетнени лица - реформа, която беше забравена бързо след поемане на властта. Запазването на статуквото повишава рисковете за сриването на още „гнили ябълки“, което вече бе отбелязано и от Европейската комисия.

3. Незабавни стъпки за присъединяване към Европейския банков надзор, което също беше част от програмата на управляващите, но изглежда вече не в техния дневен ред.

Политиците изкривяват спора за 16-те млрд. лв. дълг

Вече две седмици най-горещата тема в България е обсъждането на бюджетния дефицит, държавния дълг и начина на финансирането им. Жалкото...

4. Размразяване на пенсионната реформа, където изтича огромната част от формирания бюджетен дефицит. За момента единственото решение на управляващите в тази насока е да опита отново да одържави събраните пари в пенсионните фондове.

5. Изготвяне на средносрочни и дългосрочни мерки за преодоляване на колапса в енергетиката, чрез затваряне на неефективните остарели и замърсяващи централи на въглища. Предоговаряне на изкупните цени и дългосрочни договори от ТЕЦ и тяхната съпоставка и икономическа целесъобразност с ВЕИ. Отказ от икономически неефективни и мегаломански проекти като АЕЦ „Белене“ и VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, в които съществува риск отново да потънат милиарди. Повишаване на КПД-то в сектора и целенасочен преход към енергетика базирана на възобновяема енергия и на местните ресурси чрез осъвременяване на електропреносната мрежа, а не енергетика, базирана на вносни изкопаеми горива или нискокалорични замърсяващи въглища.

6. Спешно стартиране на съдебната реформа, която очевидно също бе “замразена“ за по-добри времена. Ако съдебната система и правоохранителните органи започнат да си вършат работата поне колкото тези в съседна Румъния, то политико-олигархичните зависимости ще могат да бъдат преодолени, а поне част от виновните - наказани. Особено обезпокоително е нареденото от Прокуратурата преди дни проверяване от НАП и полицията на четирима граждани, стоящи в основата на разобличаването на част от задкулисието в България и модела КОЙ. Институциите не дават никакво обяснение на тези проверки, което напомня времето на тоталитарния режим и репресивните похвати на Държавна сигурност.

Ако управляващите не започнат спешно да прилагат тези мерки, това означава, че моделът КОЙ е все още в действие и сривът на държавността е в ход.

Ако поемем по “лесния“ гръцки път на трупане на дългове, само след няколко години сметката за поредния фалит, това ще платим пак ние, обикновените граждани. А политиците и олигарсите ще се оттеглят “на сянка“ да харчат спокойно откраднатото от нас. Нека не им го позволим!, завършват от "Зелените".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика