Зелената партия: Престъпно е да се позволяват спорни проучвания за нефт в Добруджа

24205
Зелената партия: Престъпно е да се позволяват спорни проучвания за нефт в Добруджа
Снимка: Getty Images / Guliver

Никога преди методът "въглищно възпламеняване" не е практикуван в България. Това е особено рисковано да се прави в Добруджа, където въглищните слоеве се намират под водоносните и не се знае какви вреди може да нанесе този способ. Аз не мога да повярвам, че представители на българска изпълнителна власт са в състояние да включат такава клауза в договора- ако това е така, те са най-малкото за съд. Това заяви говорителят на Зелената партия Александър Каракачанов, предаде БГНЕС.

Изказването му е по повод решение №28 от 26 август 2014 г., с което министърът на околната среда Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучване на нефт и природен газ в Блок "1-11 Вранино" в Добруджа.

Новите европейски санкции за Русия може да забавят "Южен поток"

Поредната порция санкции, наложени от Европейския съюз на Русия във връзка с напрежението в Украйна, може да забавят градежа на газопро...

Договорите и документите, за които говорим, не знам някой да ги е виждал и ако ги е чел- нека каже какво пише в тях. И продължи: в Добруджа има възможности за добив на нефт и газ по конвенционален начин, но когато пише в договорите, че ще се правят проучвания мнозина колеги, не само аз, ще възразим, защото това не е необходимо. Добруджа е проучена "от горе до долу". А, всъщност, повечето от т.нар. проучвания са просто прикритие да се даде една концесия, почти безплатно, на съответната фирма. Защото, ако пишат в документите си, че те са открили находището, означава, че имат право да го експлоатират 35 г., а се пропуска обстоятелството, че ако не 100%, то в 99% от случаите тези фирми знаят за находището от купени официално или неофициално проучвания, които са правени преди това от български държавни фирми.

Третият голям въпрос в тази сага е, че едно служебно правителство няма нито моралното, нито друго право да подписва договори за такъв огромен срок, убеден е Каракачанов. Няма да влизаме в подробности- дали договори подписва служебният министър на околната среда Жекова или решение за съгласуване- може да се оправдае с всичко, важното е, ако това действие доведе до 35 годишен договор, който да влезе в сила. Тогава се получава, че той де факто го е подписал. Всякакви игри могат да се играят и да се говорят общи приказки, въпросът какъв е крайният резултат- ще има ли договор за 35 г. фирмата или не, ще има ли яснота какъв е методът и доколко е безопасен за природата на здравето на хората, смята той. И като реакция- да се вдигаме с гражданите и да правим живи вериги на мястото, предвидено за проучване и добив.

Скандалът с договора с американската фирма "Парк Плейс Енерджи Корп" за проучването за нефт и природен газ в добруджанския масив на площ от около 400 кв. км ми прилича повече на криминален, отколкото на екологичен. Допускам, обаче, че накрая може да стане и екологичен, заключи говорителят на Зелената партия.

Цялостният и годишен работен проект са изготвени на основание на Договор от 1-ви април 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ в газ в Блок "1-11 Вранино" в Добруджа между министъра на икономикатах и енергетиката и американската фирма "Парк Плейс Енерджи Корп" . Договорът е изготвен съгласно решение на Министерски съвет № 718 от 4-ти октомври 2010 г., което означава, че проектът е стартиран още от правителството на Бойко Борисов и продължен от министъра в кабинета на Орешарски Драгомир Стойнев.

Преди дни от "Патриотичен фронт" призоваха да се спрат всякакви проекти за проучване и добив на нефт и газ в Добруджа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика