Засилват проверките на храни преди Великден

5260
Засилват проверките на храни преди Великден

Зачестяват проверките на инспекторите от Агенцията по храните от началото на месеца до сега, заради предстоящите Великденски празници, съобщи БНТ.

Особено внимание ще се обръща на най-купуваните сезонно стоки – агнешко месо и яйца. "Най-често срещаните са непълна етикетеровка, липса на част от необходимата информация върху етикета, кодът на производителя върху черупката на яйцето, неправилно съхранение или липса на документи" - обясни д-р Силвия Каменова, инспектор от БАБХ.

У нас няма лазаня с конско месо

"Още след първите сигнали за вложено конско месо в лазаня ние се самосезирахме и извършихме незабавни проверки в търговски обекти на го...

Инспекторите се надяват проверките да предотвратят евентуално покачване цената на яйцата. При пазаруване е добре да се обърне внимание на външния им вид и дали не е изтекъл срокът им на годност, който е 28 дни.

"Регламентиран производител, да имат код на производителя върху черупката на яйцето, да няма някакви външни белези, зацапвания, напукване на черупката. Категорично трябва да има разделно съхранение, защото яйцата са преносители на така наречената салмонела" - съветва инспектор Каменова.

За да сме спокойни, че агнешкото месо е добро за консумация, то трябва да има печат на крайниците и да се съхранява при температура от 0 до 4 градуса, уточняват експертите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика