Защо националният туристически сайт е важен и защо България изостава

17693
Защо националният туристически сайт е важен и защо България изостава

Бързият темп, с който се развиват интернет и уеб технологиите, прави значението на уебсайтовете във всички сфери на икономиката, включително туризма, изключително голямо.

Онлайн платформите са от ключово значение за всички по веригата - туристи, хотели, заведения, дестинации. Присъствието в интернет пространството, само по себе си обаче, не гарантира успех. Именно затова качеството на един туристически уебсайт играе изключително важна роля.

Според компанията за технологични информационни анализи Forrester Research лошият уеб дизайн може да коства загуба на 50% от потенциалните резервации, тъй като потребителите не успяват да намерят това, което търсят, и загуба на 40% от потенциалните повторни посещения заради първоначалното негативно впечатление.

Над 100 фирми от 10 държави в Първия балкански туристически форум

Над 100 фирми от 10 държави участват в Първия балкански туристически форум Go2Balkans. Това заяви Николина Ангелкова, министър на туриз...

Много чест проблем в туристическите браншове е неспособността да се разработят подходящи и полезни уебсайтове. Грешките са разнообразни - от излагането на много информация, която обаче не е структурирана правилно, през недостатъчната честота на обновяването на съдържанието, до липсата на атрактивна мултимедия.

Пак според Forrester Research ключовите фактори при един туристически уебсайт са: 1. качество на информацията и услугата, 2. лесна, логична и достатъчна навигация, 3. атрактивност и 4. качество на системния дизайн.

Туристическите сайтове не трябва да са просто рекламни брошури, а да приобщават потребителите, да измерват активността им и на базата на това да подобрят усилията си за промотиране. Такава е позицията на международната компания за дигитален маркетинг Ironpaper.

Според нея най-добрите практики за туристическите уебсайтове са:

- Интуитивен и атрактивен дизайн - сайтът трябва да е лесен по отношение на навигацията. Трябва да е на високо ниво във визуално отношение. И трябва да има добър баланс между изчистеност и достатъчна информация.

- Слайдшоу тур - хубаво е един уебсайт да дава усещането какво е да си на конкретното място. Обединяването на снимки, видео и звуци карат дестинацията да оживява.

- Полезна и забавна информация, подходяща за споделяне - туристическите сайтове трябва да приемат маркетингови стратегии. Съдържанието, и то запомнящото се съдържание, е в основата на концепцията.

- Помощ при планиране на пътуване - посетителите на сайта трябва да имат възможност да получат помощ при планирането на евентуалното си пътуване. Те трябва да могат лесно да запазват и споделян плановете си за пътуване.

- Възможност за споделяне в социалните мрежи - видимите цветни бутони, които дават възможност на потребителите да споделят съдържание в Facebook, Google, Pinterest, Twitter, са от огромно значение по отношение на маркетинга на уебсайта и дестинацията.

- Възможност за проследяване в социалните мрежи - сайтът трябва да предлага на своите потребители връзки към другите си разнообразни присъствия в онлайн пространството.

- Блог - блогът предлага повече възможности на маркетинговия отдел да създава по-различно и по-атрактивно съдържание.

- Карти на дестинациите и забележителностите - предлагайки карта на потребителите си, сайтът ги свързва лесно с най-атрактивните точки и дестинации.

- Възможност за отбелязване на картите на забележителностите чрез мобилен телефон - потребителите биха оценили високо възможността да отбелязват атракции в интерактивните карти чрез мобилните си устройства.

- Новини - важна е възможността сайтът да произвежда, отразява и публикува актуални новини. Важно е и те да са подкрепени с богата мултимедия, свързани линкове и исторически контекст

Проучване от миналата година, подредило най-добрите туристически сайтове в света, показва, че лидерите в класацията винаги предлагат атрактивен дизайн със силна визуалност, логистична информация (за градския транспорт от летището до центъра, работно време на агенциите), богата мултимедия, връзки със социалните мрежи и мобилни устройства и др.

България, като страна с претенции да бъде привлекателна дестинация, има официален туристически сайт - bulgariatravel.org. Той бе замесен в няколко скандала - от обществената поръчка за изготвянето му до публикуването на неадекватна и неактуална информация.

Факт е обаче, че това е официалният туристически портал на страната.



Всяка година България има стратегията да привлича все повече гости. Миналата година 7 млн. туристи посетиха страната ни, а приходите от туризъм възлизаха на 3 млрд. евро. Всеобщо е мнението обаче, че тези резултати са много под възможностите на държава с природния и културен потенциал като нашата.

Редица специалисти смятат, че България изостава от конкурентите си и по отношение на своето уеб представяне - по визуалност, по функционалност, по структуриране на съдържанието.

За да бъде съизмерима съпоставката, ви предлагаме сравнение с други балкански държави, които са ни преки туристически конкуренти. Всички те също имат разработени официални уебсайтове, които обаче правят впечатление още на пръв поглед. Докато коментарите за българския портал са далеч по-противоречиви, особено на фона на далеч по-качествените продукти на съседите.

Турция

Официален туристически уебсайт - www.goturkey.com



Приходите от туризъм в Турция са се увеличили с 11% през третото тримесечие на 2014 г., достигайки рекордно високото ниво от 12,9 милиарда долара.

Според турския статистически институт приходите от чуждестранни туристи са 81,8% от всички туристи, а 18,2% са от турски граждани, живеещи зад граница. Средната сума, която харчи един чуждестранен посетител, е 712 долара.
Общо приходите от туризъм в страната през 2013 г. възлизат на 32 милиарда долара, а броят чуждестранни туристи нарежда Турция на шесто място в света. От януари до септември тази година Турция е била посетена от над 30 милиона чужденци.

Гърция

Официален туристически уебсайт - visitgreece.gr



Гърция очаква чуждестранните туристи тази година да достигнат 23 милиона, което е ръст с 15 на сто в сравнение с 2013 г. Това показват ревизираните статистически данни на гръцката асоциация на туристическите агенции.

До октомври само гръцката столица Атина е била посетена от над три милиона туристи, което е ръст с 38,6 на сто спрямо същия месец на 2013 г.

За същия период вторият по големина гръцки град Солун пък е бил посетен от над 1,4 млн. туристи, което представлява ръст от 25,2 на сто в сравнение с октомври 2013 г.

Според гръцките туроператори значителен ръст на туристите тази година е бил регистриран и по островите. Сред най-посещаваните са Миконос, Санторини, Скиатос, Самос, Закинтос, Корфу, Крит, Кос, Родос и Кефалония.

Хърватия

Официален туристически уебсайт - croatia.hr

Туризмът ни може да загуби 8 млн. лв. европари

Около 8 милиона лева европейски средства, предназначени за туризма ни, може да бъдат загубени, ако не бъдат предприети спешни мерки, съ...



През 2013 г. в Хърватия са регистрирани 12,4 млн. туристи, което е рекорд за най-младата страна членка на Евросъюза, а приходите от сектора са на път да достигнат нивото си от преди кризата, обяви Министерството на туризма. Според данните на ведомството, чуждестранните гости са надвишили почти 3 пъти местното население от 4,2 млн. души. От регистрираните туристи 11,2 млн. са били от чужбина, като мнозинство са германците, следвани от словенците и австрийците.Копирано от standartnews.com

Македония

Официален туристически уебсайт - exploringmacedonia.com



Албания

Официален туристически уебсайт - albania.al


Черна гора

Официален туристически уебсайт - montenegro.travel

Министърът "за" Крисия да стане лице на туризма ни

Целта ми е България да е туристическа дестинация целогодишно. Това заяви пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя сподели,...



Според международно изследване 95% от интернет потребителите сърфират в мрежата, за да търсят туристическо съдържание, а 93% посещават туристически сайтове, когато планират почивката си.

Според експерти България трябва да използва всички канали и платформи, включително тези в интернет, за да бъде конкуретоспособна и за да се нареди сред туристическите лидери в региона. А с малко повече труд и разгръщане на потенциала си - и в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com