Започна работата по газовата връзка България – Турция

18757
Започна работата по газовата връзка България – Турция
Снимка: БГНЕС

Завърши работата на работните групи от българска и турска страна по повод предстоящото изграждане на интерконекторната връзка България – Турция, съобщиха от МИЕ.

В работната група от българска страна участват експерти от Министерство на икономиката и енергетиката и газовите дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Работата по изграждане на връзката бе ускорена след срещата на икономическия министър Драгомир Стойнев и министър Танер Йълдъз, която се състоя на 24 януари 2014 г. в София.

Експертите от работните групи на двете страни изготвиха меморандум за стартиране на дейностите по уточняване на техническите и икономически параметри на бъдещата връзка, която се предвижда да бъде двустранна. Работните групи постигнаха съгласие всяка една от страните (българска и турска) да изгради газовата връзка на своята територия.

Ключова стъпка в тази посока е стартирането на предпроектно проучване, в рамките на което ще бъдат уточнени всички техническите аспекти на проекта, неговите финансови параметри, възможността за привлечено европейско финансиране. Предпроектното проучване ще отчита и търговски, и пазарен интерес към интерконектора.

На база на предпроектното проучване и оценката на възможностите, ще бъде изготвен подробен график и срокове за изграждането на ITB.

С реализирането на проекта се изпълняват изискванията на Регламента на ЕС за сигурността на газовите доставки № 994/2010 и едновременно с това се постига до голяма степен диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ към/ през България и региона. Именно по тази причина, Европейската комисия оцени междусистемната връзка Турция-България (ITB) като един от проектите от "общ интерес".

Изпълнението на проекта е и в пряка връзка с постигането на необходимите условия за създаване на конкурентен и интегриран газов пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика