Захариева: Неизпълнението на бюджета в края на 2014 г. ще бъде 1,1 млрд. лв.

16174
Захариева: Неизпълнението на бюджета в края на 2014 г. ще бъде 1,1 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Неизпълнението на бюджета в края на годината ще бъде в размер на около 1,1 млрд. лв. Това сочат разчетите на служебния кабинет, обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в ефира на БНТ. Тя допълни, че прогнозата идва на фона на подобрената събиремост.

С остър тон Захариева обясни, че ако предишното НС е актуализирало не само бюджета на НЗОК, служебният кабинет е нямало да трябва да се занимава с това в момента. Подходихме отговорно към актуализацията на бюджета, допълни вицепремиерът. Тя подчерта дебело, че й е неприятно да се дават пари за нереформирани сектори, но служебният кабинет няма как да се занимава с реформи.

Захариева призна: Няма пари за поддръжка на пътищата през зимата

Няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната. Това призна вицепремиерът от служебното правителство Екатерина...

Намаляването на разходите в момента ще доведе до спирането на плащанията по двете спрени оперативни програми - "Регионално развитие" и "Околна среда". По първата програма от бюджета са били възстановени 178 млн. лв., а по втората - 260 млн. лв. Захариева добави, че ако плащанията бъдат спрени, това ще означава, че на много места да не бъдат изплащани заплати.

Бъдещето на двете спрени европрограми

Надеждата остава силна, че плащанията по "Регионално развитие" и "Околна среда" ще бъдат възстановени до края на октомври, коментира Захариева. Тя допълни, че очаква делегация от Брюксел до средата на месеца, която да провери свършеното.

Ако сертификатите за свършена работа бъдат изпратени след края на октомври, това ще означава, че изплатните пари по двете оперативни програми, ще бъдат изплатени през следващата година. Това е така, тъй като на ЕК й свършват парите, обясни вицепремиерът. Тя обясни, че ако проектите не са били продължени с пари от бюджета, то средствата е щяло да бъдат изгубени напълно и проектите срени.

Поскъпването на тока

Стойнев посъветва Екатерина Захариева да чете по-внимателно

Бих посъветвал служебният премиер Екатерина Захариева да чете по-внимателно, когато коментира проекта "Южен поток". Не отговаря на исти...

Да, за съжаление хората ще трябва да плащат с 10% по-скъп ток. Това заяви Захариева по отношение на цената на електричеството, която трябва да бъде решена днес. Тя допълни, че не служебният кабинет е определил новият състав на ДКЕВР и е решил, че от 1 октомври трябва да се променят цените.

Енергетиката е един от поредните нереформани сектори, подчерта служебният министър. Очакваното днес увеличение на цената няма реши проблемите в сектора. Решенията са комплексни и не трябва да минават само през увеличение на цената, коментира вицепремиерът.

Тя допълни, че не е честно потребителите да плащат за неизгодните проекти, които са били договоряни и реализирани през годините.

Готови ли сме за евентуална газова криза

Постоянно се подготвяме за евентуална газова криза и се надяваме тя да не се случи, коментира Захариева. Тя допълни, че страната има запаси от "синьо гориво". За колко време ще стигнат те зависи от това до колко е студено времето  - периодът варира между месец и половина и три.

Захариева: Следим ситуацията в Украйна, газова криза не е изключена

Правителството следи ситуацията в Украйна, подготвяме се. Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е събрал кризисния щаб. ...

Топлофикациите са готови за минаване на алтернативно говори, правят се и тестови проверки, обясни вицепремиетрът. Тя допълни, че е говорено и за освобождаване на гориво от военновремевите запаси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика