За работеща енергетика трябва 50% поскъпване на тока, но няма кой да го предложи

19707
За работеща енергетика трябва 50% поскъпване на тока, но няма кой да го предложи
Снимка: БГНЕС

Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата. Това заяви тази сутрин в ефира на bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

Тя допълни, че с това увеличаване ще бъдат покрити всички дефицити и елиминирани бъдещи такива само с цената на електричеството.

Шефът на ДКЕВР се надява да няма ново поскъпване на тока от 1 януари

Надявам се да няма ново поскъпване на тока от Нова година. Освен ако няма някакви екстрени ситуации като например газова криза и премин...

„Това (увеличение с 50% - бел.ред.) не може да бъде единственият изход. Всички участници на пазара, всички политически сили, всички институции трябва да се включат в действия, които да предодвратят или по смекчат от части влиянието на някои конкретни цени върху средната цена“. Това коментира още председателят на енергийния регулатор. Тя допълни, че според нея до подобни сценарии не трябва да се случват. А ако се случат, ще означава, че държавата е напълно абдикирала от своите задължения.

В момента 10-те процента са лимитът, който може да бъде социално понесен, обясни експертът.

Възможни са нови протести срещу цените на тока, призна Тодорова. Тя допусна, че голяма част от потребителите са наясно каква е ситуацията. За останалите, които са готови на всяка цена да протестират, подобен сценарий вероятоно не може да бъде избегнат.

Предложенията на ЕРП-тата и възможен ли е режим

Само едно дружество е поискало токът да поскъпне. Това е било EVN, които са пожелали ръст от 18%. Останалите две дружества не са подали заявления.

Шефът на ДКЕВР подготвя за ново поскъпване на тока

"Бихме искали да няма ново увеличение, но има редици индикации в целия сектор - топлофикационните централи, комбинираното производств...

По въпроса за евентуален режим на тока, Тодорова обясни, че съществуват 2 тези. Едната е, че производството на енергия е толкова голямо, че не може да се стигне до този сценарий.

"Да, от гледна точка на енергията, която се генерира, не може да има проблеми", добави шефът на ДКЕВР. Тя добави, че най-слабото звено в системата е нейната сигурност. Тя се осигурява от електроразпределените дружества. Ако там има проблем, е възможно да има режим. Въпреки това експертът не вярва да има проблеми от подобно естество тази зима.

Бъдещето на НЕК и дупката в бюджета на компанията

Въпросът за бъдещето на Националната електрическа компания (НЕК) не се решава с предстоящото 10%-но увеличение на цената на тока за битовите потребители и малките фирми, обяви още Тодорова. Тя допълни, че не вярва и няма смисъл да бъде фалирана една компания.

Експертът подчерта, че не е получавала политически обаждания за последното увеличение на тока. „Когато трябва да се вдига цената, никой не се обажда от политическите сили, те се обаждат когато трябва да имат някакви политически дивиденти”, подчерта тя.

Февруарците замериха шефа на ДКЕВР с яйца*

Представител на Движението за граждански контрол замери председателя на ДКЕВР Светла Тодорова с яйца. Това съобщи за Actualno.com наш и...

"Тази дупка не е копана от вчера и резултатите, които са налице не са се случили от случайни неблагоприятни обстоятелства. Било е налице необективно определяне на цени". Това заяви още председателят на енергийния регулатор. Според нея решенията за намаляване на цената на фона на състоянието на НЕК са "странни".

В последното решение на регулатора от юни за цената на тока са били индентифицирани 1,5 млрд. лв. дефицит в електрическата компания. Въпреки това цената е задържана. Това показва как се формират цените, заяви Тодорова и повтори, че решенията на регулатора са били субективни. На въпроса кога са били взети подобни решения, тя отговори: Мисля, че последните 2 години бяха много показателни за това.

Шефът на ДКЕВР не пожела да посочи имена. Тя допълни, че сегашната ситуация е комбинация от бездействие или действия от страна на НС преди всичко и след това на регулатора.

Приходите от широкопрокламирания данък ВЕИ така и е нямало да влязат по сметките на НЕК. Това са приходи и данъци, които отиват в бюджета. Впоследствие няма формула, която тези средства да бъдат вкарани в която и да е компания.

За атаката с яйцата

Поскъпването на тока вдига с 200 лв. издръжката на 4-членно домакинство

С близо 200 лева ще се увеличат месечните разходи на 4-членно домакинство у нас при повишение на цената на тока с 10%. Това изчисли нез...

Според шефа на ДКЕВР със замерянето на яйца по-скоро става дума за изливане на емоции и чувства. Тя допълни, че след края на атаката двете групи са се спречкали, тъй като са имали някакви различия помежду си. „Това ми говори, че лицата, които бяха там, бяха дошли преднамерено“, добави Тодорова. Според нея начинът, по който се говори за цената на тока, трябва да бъде различен, а не да се хвърлят яйца.

„Засега мисля, че това са хулигански заплахи и няма нужда да ходя с охрана”, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика