За момента прихващанията в КТБ остават

22327
За момента прихващанията в КТБ остават
Снимка: БГНЕС

Имаме информация отпреди две седмици, когато имахме Бюджетна комисия, че квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1,170 млрд. лв. цесии. От тях 800 млн. лева имат заявка за извършване на прихващанията. Това каза на брифинг в парламентa председателят на временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

Тя допълни: "Ние на никого пари не спестяваме. Стремежът е да спази закона на банковата несъстоятелност, която казва, че всички негарантирани вложители са равнопоставени. Зад защитата на всички кредитори, ние преди всичко защитаваме Фонда за гарантиране на влоговете, който след няколко дни ще започне да изплаща над 3,6 млрд. лева гарантирани влогове".

Калфин: Цесиите в КТБ трудно ще бъдат отменени

Цесиите в КТБ трудно ще бъдат отменени. С тези думи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира пред БНТ днешното изказва...

По-рано днес депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт са внесли официално в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Целта му е да защити обществения интерес и публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, както и  да се защитят всички вложители, информира БГНЕС.

"Зачестиха случаите, при които някои вложители се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си. Напоследък се извършват цесии. Обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които имат влог над 196 хил. лева, които са гарантирани и които се продават с цел после да бъде извършено прихващане. Искаме да затворим тази възможност и текстовете, които ще изработим, ще свършат тази работа“, заяви Менда Стоянова.

На въпрос дали законопроектът ще може да важи за сключени вече сделки, тя отвърна, че предложеният с поправките ред ще важи и ще се прилага от синдика в една бъдеща несъстоятелност. "Той не прави правни последици със задна дата. Възможно е дори да няма несъстоятелност или банката, например, да бъде купена като цяло. Има много варианти. Това касае бъдещ процес", обяви депутатът.

"В случай, че съдът по несъстоятелността обяви КТБ в несъстоятелност, той трябва да определи още един много важен юридически факт - началната дата на неплатежоспособността. Както се случи с КТБ, тя изпадна в криза по плащанията, след което беше поставена под особен надзор. Важно е каква дата ще определи съдът за неплатежоспособността. Всички сделки от тази дата до назначаването на синдика и осребряване на имуществото и формиране на масата на несъстоятелността, всички сделки са относително недействителни и чакат синдикът да ги приеме", обясни Данаил Кирилов.

Заради КТБ тотомилионерът от Перник остана без пари

Кризата в КТБ удари и тотомилионера от Перник. На 19 ноември 2012 г. Росен Русимов от Перник печели рекордния джакпот от 4 700 000 лв....

С промените се атакува раздробяването на влоговете с цел да се влезе под гарантирания плог от 100 хил. ево, за да могат да бъдат усвоени всички пари, "което означава заобикаляне на закона и ощетяване на Фонда за гарантиране на влоговете в банките".

Иначе в момента КТБ продължава да е под специален надзор и я управляват квестори на БНБ, които го правеха и през последните 5 месеца. "По-точно я опазват, не я управляват“, уточни Стоянова.

Банката ще премине под несъстоятелност и ще бъде назначен синдик, който ще започне да води несъстоятелността тогава, когато съдът я обяви в несъстоятелност. „В момента има жалба срещу отнемането на лиценза, което спира съда да се произнесе“, поясни Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика