Westinghouse обяви, че е подписала акционерно споразумение за седми блок

23118
Westinghouse обяви, че е подписала акционерно споразумение за седми блок
Снимка: БГНЕС

Aмериканската енергийна компания Westinghouse обяви, че след консултации с всички български политически партии, е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно от ПР-агенцията на американците в България - "Манира ЕООД".

Споразумението не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта – за никоя от страните. Целта му е да се осигури основа за продължаване на проекта, чрез ползотворно партньорство, за да се постигнат следващите ключови споразумения и да се получи добро финансиране. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, казват от американската компания.

Ерменков: БСП не е давала съгласие за споразумение с "Уестингхаус"

Нито Изпълнително бюро на БСП, нито ПГ е давала съгласие за подписване на подобно споразумение. Това заяви пред журналисти народният пр...

От Westinghouse обясняват по-нататък, че подписаният днес договор не означава, че седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде построен.

Изграждането на новата мощност ще зависи от бъдещите споразумения, свързани с проектиране, доставка и строителство (EPC). Освен това трябва да се постигне взаимно съгласие по условията и реда на финансиране.

Споразумението не съдържа предположения за каквато и да било държавна помощ. Както Westinghouse, така и АЕЦ „Козлодуй” имат свобода да привлекат международни финансови субекти, с което да постигнат най-добрите условия и за двете страни. Ако това не се реализира, проектът няма да продължи.

За влизане в сила на споразумението е уговорена поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда; решение на Министерския съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта.

АБВ: Сезираме ЕК, ако има споразумение за седми блок на Козлодуй

Остро възразяваме срещу подписването на акционерното споразумение с Westinghouse, с което се дава зелена светлина за изграждането на VI...

В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти, обясниха междувременно от пресцентъра на АЕЦ "Козлодуй".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com