Вземаме заедно с Турция 25 млн. евро от ЕС за устойчив туризъм в пограничните райони

5506
Вземаме заедно с Турция 25 млн. евро от ЕС за устойчив туризъм в пограничните райони

България и Турция получават 25 млн. евро от Европейския съюз за сътрудничество в опазване на околната среда и устойчив туризъм.

Защита на околната среда, запазване на природните и културните ценности и развитие на устойчив туризъм са основните приоритети на новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Тя беше одобрена от Европейската комисия на 23 юли. Финансиране е предвидено и за мерки, насочени към подобряване на научните изследвания и конкурентоспособността в граничните региони, за да не бъдат напускани от младите и образовани хора, информираха от пресслужбата на ЕК.

Старата градска баня "Дели Хамам" в Ловеч определена за една от най-добрите туристически атракции по ОПРР

Ръководителят на управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. и зам.-министър на регионалнот...

Трансграничната програма България – Турция покрива 3 гранични региона в България и 2 турски провинции. Тя е на стойност почти 30 милиона евро, като над 25 милиона евро се осигуряват от ЕС чрез Инструмента за предприсъединителна помощ.

Сред очакваните резултати са: Превенция и ограничаване на последствията от природните бедствия и катастрофи, свързани с човешката дейност, в граничните райони чрез повишаване на капацитета и подготовката за ранно предупреждение и бърза реакция; почистване и презалесяване на речните брегове; създаване на трансгранични планове за териториално управление; повишаване на информираността и подготовката на населението. Подобряване на капацитета за опазване на околната среда, устойчиво използване и управление на общите природни ресурси чрез трансграничен обмен на знания и добри практики, пилотни инвестиции в зелена инфраструктура и обучения на целеви групи от населението. Подкрепа за правилното управление на териториите в граничните райони, особено по отношение на морското пространство.

"Близо 50-те милиона лева от Европейския съюз ще подобрят сътрудничеството с нашите съседи в сферата на устойчивия туризъм, опазването на околната среда и културата. Особено е важно да работим заедно, за да пазим природните си богатства и да успяваме да действаме бързо в случай на природни бедствия. За България това е нова възможност за инвестиции и създаване на работни места в пограничните райони на страната", каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси.

Корина Крецу, европейски комисар по регионалната политика, заяви: "Програма ще подпомогне хората, които живеят в граничните райони на България и Турция. Нашите трансгранични програми показват най-добре как Европейският съюз обединява различни общности за намиране на общи решения на общите проблеми. Благодарение на тази програма сътрудничеството може да донесе много предимства на хора в граничните области – като нови работни места, изследвания и иновации, туризъм".

Скандал с обществена поръчка за картината на туризма в България

Опит за фалшификация - така БГНЕС определя в свой материал ситуацията около обществена поръчка, организирана от Министерството на туриз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика