Въпреки всичко, за Стойнев "Южен поток" е по-скоро необратим

21248
Въпреки всичко, за Стойнев "Южен поток" е по-скоро необратим
Снимка: БГНЕС

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток", докато текат консултациите с Европейската комисия. Това обяви вчера премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън, предаде БГНЕС.

Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът "Южен поток" изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст. Това заявява днес в своя позиция министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Южен поток е технически неосъществим, твърди Валери Симеонов

Естествено, че споделям опасенията на Реформаторския блок за „Южен поток”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в пре...

Според него това съждение се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. Министърът допълва: "По тях (въпросите - бел.ред.) се работи. Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток".

От позицията става ясно, че министърът на не вижда разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта.

"Когато пристигна в България, ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел", се посочва още в позицията, разпространена от пресцентъра на МИЕ.

От нея става ясно, че министърът цени високо това, което е свършил за "Южен поток": "За една година изпълних своята задача и придвижих проекта "Южен поток" на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта "Южен поток" и необходимостта от проекта Южен поток. В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция "за" проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия".

Реформаторите: Южен поток - управляващите готвят национално предателство

Какъв проект е "Южен поток" - изгоден за България или само от интерес за Русия? По-евтин ли ще е газът за нашата страна по тази тръба и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com