Втори ден енергийното министерство уверява, че ще проверява "Енерго-про"

14078
Втори ден енергийното министерство уверява, че ще проверява "Енерго-про"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Всеки има съмнения, когато получи голяма сметка. Затова започваме проверка, надяваме се и ДКЕВР да го направи. Това заяви заместник-енергийният министър Антон Павлов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Вчера, 25 януари, енергийният министър Теменужка Петкова свика извънреден брифинг заради сигнали за надписани сметки от „Енерго-про”. Министърът поясни, че около 67 хиляди потребители на дружеството са засегнати от издаване на две фактури или около 5% от клиентите на дружеството във Варна.

ДКЕВР: Цената на тока ще се увеличава. Дано няма изненади

Няма съмнение, че цените на енергетиката ще се увеличат. Надявам се да нямаме изненади. Това заяви председателят на Държавната комисия ...

Според Павлов „Енерго-про” е направило две фактури, за два периода, за да бъде спазен срокът от 31 дни за отчитане заради празниците. Точно заради това премиерът Бойко Борисов предупреди енергийното министерство да внимава преди коледните и новогодишните празници да държи изкъсо ЕРП-тата.

От страна на "Енерго - про" беше пояснението, че причината затова да бъдат налице две фактури в рамките на един отчетен период, е свързан със стремежа на дружеството да спази Наредбата за отчитане на потребената електрическа енергия, а именно да спази нормативно определения срок не повече от 31 дни, веднъж в месеца да спази своя ангажимент да отчете потреблението на електрическата енергия. В резултат на това, какво се е получило на практика - една част от абонатите на "Енерго - про" са получили една фактура за периода от 23 ноември до 21 декември 2014 г. и следваща за периода от 22 декември 2014 г. до 12 януари 2015 г., обясни вчера Петкова. Днес Павлов поясни, че падежът и на двете фактури настъпва на 10 февруари 2015 година. Потребителите на енергия ще трябва да заплатят тези две фактури. Срокът на плащане по втората фактура ще бъде удължен – с поне 15 дни, за да не се стига до спиране на тока на абонатите, които не са се издължили в този срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com