Всеки пети се отказва от парното заради високите цени

6305
Всеки пети се отказва от парното заради високите цени
Снимка: Thinkstock

Всеки пети абонат на топлофикациите се отказва от парното заради високите сметки и с надеждата да не плаща сградна инсталация. Според данни на министерството на енергетиката топлофицираните жилища у нас са 618 583, съобщава "Монитор".

В 104 192 от тях хората не ползват централното парно като начин за отопление от много години, а други 29 130 попадат в тази група, защото са необитаеми от дълго време. Само за последната година и половина 1056 абонатни станции са били спрени поради отказ на клиентите от услугата.

Решено: Парното поевтинява в 7 града от октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе решение цената за топлоенергия да падне за клиентите на топлофикациите в 7 града. ...

Статистиката идва на фона на решение на енергийния регулатор да намали цените на топлото. В резултат на него столичани ще пестят 16 от всеки 100 лева сметка за парно тази зима в сравнение с миналата. Считано от утре (1-ви октомври) цената на парното в София пада с 4,3%, а сумарно в сравнение с миналия отоплителен сезон процентът на намаление е 16,35 на сто.

В сравнение с миналата зима съществено намаление на цените има във всички топлофикации, които произвеждат парното от природен газ. Най-голямо то е в Разград – 17% и във Велико Търново – 16,80%. Врачани би следвало да усетят 15% поевтиняване, а бургазлии – 14,36%. За Плевен сметките на КЕВР сочат спад на тарифата с 12,84%. За Варна този процент е 10,95 на сто, а за Пловдив – 8,95 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com