Все по-рядко работодателите търсят висшисти

12099
Все по-рядко работодателите търсят висшисти
Снимка: Thinkstock

Работодателите в Русе не търсят хора с висше образование и те най-трудно намират реализация, като проблемът се задълбочава. Това стана известно от директора на Бюрото по труда Баки Солак при коментар на тенденциите за първите шест месеца на 2014 г. Според Солак това се дължи на диспропорции в образователната система. 

Младежите се ориентират към образование за по-престижни професии и висшите училища от своя страна предлагат повече такива специалности.

Шок в русенско село - двама невръстни подпалиха възрастна жена

Ужасяващ случай в село Беловец, Русенско – двама невръстни, на 13 и 10 години, подпалиха възрастна жена. Пред камерата на Нова т...

Трудовият пазар обаче няма нужда от чак такъв голям брой, коментира Баки Солак.В Русе бизнесът предпочита да наема основно хора с работнически професии. Профили като шивачи, стругари са сред най-търсените в дунавския град. Наред с това традиционно през този сезон се търсят работещи в хотелиерството и ресторантьорството.

Най-много обявени свободни места за тази година е имало през май - над 700. Забелязва се тенденция за намаляване на безработица в община Русе - от 5.9 на сто през януари, в края на юни тя е 4.4 на сто. Регистрираните безработни към края шестмесечието са 3 576.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика