Все още няма официален сигнал от Гърция за "луда крава"

29654
Все още няма официален сигнал от Гърция за "луда крава"
Снимка: Getty Images/Guliver

В европейската система за ранно предупреждение все още няма постъпил сигнал от Гърция за случай на "луда крава". Това съобщиха от Българската агенция по храните (БАБХ) за Actualno.com, като уточниха, че най-вероятно се правят проверки по случая.

Междувременно според Greek Reporter гръцките власти съобщават, че официално ще уведомят за случая Брюксел, тъй като става въпрос за животни, дошли от Холандия. Центърът за контрол на добитъка в Гърция вече е започнал масови проверки.

Два случая на "луда крава" в Гърция

Два случая на болестта „луда крава” са регистрирани във ферма в Централна Гърция, съобщава електронното издание на „К...

От Агенцията по безопасност на храните коментираха, че „луда крава” не е болест, която е силно заразна, за разлика от шапа. За да се зарази човек, трябва да консумира точно тъкани, поразени от болестта – например мозък или карантия на болно животно. При установяване на болестта всички животни, които са били заразени, се умъртвяват, а месото им се изгаря. Болестта не се предава от животно на животно, а само ако се яде от заразено месо. Карантинният период е между две и три години.

При консумация на заразено месо човек може да се разболее от болестта на Кройцфелд-Якоб. Тя представлява дегенеративно заболяване на главния мозък, а заразеният умира в разстояние на 7-23 месеца. Синдромът на Кройцфелд-Якоб обаче може да „пребивава” в човешкия организъм 25-30 години, без да се прояви.

Стандартната процедура в ЕС в случай на наличие на „луда крава” в някоя от страните-членки минава през решение от Европейската комисия. Именно там се уточнява дали да има затваряне на границите, дали да се спре износът и вносът на определени хранителни продукти. На въпрос може ли България самостоятелно да вземе такова решение, от БАБХ казаха, че принципната процедура минава през Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика