Внимание - фалшив оцет плъзна по магазините

16252
Внимание - фалшив оцет плъзна по магазините
Снимка: Thinkstock

Внимавайте какъв оцет купувате - оказва се, че по родните магазини е плъзнал фалшив. Проверка на самосезиралата се Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) доказа, че това е истина след сигнал на "24 часа".

Според проверката производители като "ЕКО ЛАЙФ 09" от Ямбол, бургаската "НЕГ-ГРУП", "ЕДИ ГРУП" от Варна, дружеството "Венци Трейдинг" от добричкото с. Приморци и други погазват закона и мамят потребителите. Предстоят проверки и в Пловдив и Пазарджик във фирми като "РА-Пидакев" от Мало Конаре, "Мериленд-2013" ООД от Перущица, "Миракъл Краси Мейкър" ЕООД от Пазарджик и др.

Телефонните измамници вкараха и ебола в сюжета с лъжи за пари

Страхът от ебола вече се използва и от "бранша" на телефонните измамници у нас. Схемата е брутално проста и нахална - измамниците иска...

В сезона на туршиите българските производители мамят клиентите си, като пробутват опасната синтетична киселина с етикети уж за натурален оцет. А тя трябва да се продава задължително с надпис "кисела подправка", "синтетичен овкусител", "кисел продукт" и др., но в никакъв случай като "оцет".

Законът за виното и спиртните напитки от половин година разграничава натуралния винен оцет от подправката, за която се използва оцетна киселина Е260. Тя се прави от петролни източници или от карбониране на метанол чрез химична реакция и дестилация на дървесина и трябва да се продава не като оцет, а като т.нар. кисел продукт. Синтетичната оцетна киселина, обозначена на етикета с Е260, е опасна за здравето и в повечето случаи са причина за разваляне на зимнината от домашни консерви. Нещо повече - оцетната киселина Е260 е токсична при високи концентрации и може да доведе до силни изгаряния на лигавицата.

Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.

"Производителите най-много подвеждат в наименования, като представят синтетичната оцетна киселина Е260 за натурален оцет от грозде или ябълки. Заблуждаващата информация на етикета чрез текстове и картинни изображения внушава на потребителя, че продуктът е получен чрез ферментация, което е чиста измама", заключава изпълнителният директор на Българската асоциация по безопасност на храните проф. Пламен Моллов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика