Вместо да нагнетява Чирен, държавата се помайва и дори точи

25334
Вместо да нагнетява Чирен, държавата се помайва и дори точи

Нагнетяването на газохранилището в Чирен не върви по план. Всъщност, вместо да нагнетява, държавата е точила от резервите.

Източването се е случило в седмицата 18 – 25 август. То е в размер на 11,3 млн. кубични метра, показват официалните данни на „Булгартрансгаз”. Все още няма обяснение защо се е стигнало до това. По-притеснителното обаче е, че между 28 юли и 1 септември всъщност не е имало нагнетяване. А това противоречи на заявеното от служебния кабинет и по-специално служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов и екипа му при идването им – да се погрижат за увеличаване на запасите в Чирен в случай на проблем с доставките от Русия заради кризата в Украйна. При представянето на екипа си Щонов дори каза, че ще се отделят допълнителни средства.

Няма промяна в режима за доставка на газ за България, запасени сме за 100 дни

Българската страна следи с особено внимание динамично променящата се ситуация, свързана с доставките на природен газ за България и Евро...

Успокоителна нотка по отношение на газовите ни резерви внасят данните за последната седмица, влязла в статистиката – 1 до 8 септември. Тогава са нагнетени 10 174 402 кубични метра газ и в момента в Чирен има 412 949 935 кубични метра газ. Историческият връх за последните две години по отношение на запасите е от 28 юли - 414 110 930 кубични метра.

Капацитетът на газохранилището е 500 млн. кубични метра, но то не може да бъде напълно източено поради технически причини. Около 250-300 млн. кубични метра от газа в Чирен се използват за възглавница, която не трябва да се пипа – иначе ще се разруши технологичния режим на газохранилище, каза пред Expert.bg енергийният експерт професор Атанас Тасев.

Припомняме, че днес в Украйна влиза в сила специален закон, който позволява на Киев да спре транзита на руски газ за ЕС. Законът дава право на украинската държава да блокира активи, да ограничава търговски операции, износ на капитали, да прекратява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензи. Ще се прекратява и действието на търговски споразумения.

От два дни насам има търкания между Полша и Русия заради газовите доставки. Полският газов оператор PGNiG съобщи, че е получил само 55% от поръчания газ, но „Газпром” отрече. Според руския вестник "Комесрант" PGNiG е увеличила обемите на поръчките си и руската компания не отговаря на това увеличение.

ЕК не изключва Русия да прекъсне газа през зимата

Европейската комисия не изключва вероятността през зимата доставката на руски природен газ през територията на Украйна да бъде прекъс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика