Властта остава безкомпромисна и спокойна към руските претенции

6667
Властта остава безкомпромисна и спокойна към руските претенции

Спираме да плащаме на "Атомстройекспорт".

Това заяви енергийният министър Делян Добрев пред bTV.

Дянков се изрепчи на руснаците: Исканията на "Атомстройекспорт" са смешни

Финансовият министър Симеон Дянков не остана длъжен на исканията на "Атомстройекспорт" и ги нарече "смешни". "За това сигурно са ги по...

По думите му властта няма никакви притеснения по новия иск на руската компания за АЕЦ"Белене", освен това голяма част от оборудването за централата е платено, а друга не е произведена.

"Това, което дължим, е много по-малко от 1 млрд. евро, колкото иска "Атомстройекспорт", категоричен е Добрев.

"Уверени сме в нашия успех. С компанията "Уайт енд Кейс" достатъчно дълго работим. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим делото. Имаме план Б, имаме и план В, нито един от тези резервни планове не включва нито плащане на неустойки, нито строителство на централи. "Южен поток" е отделен проект. По всеки проект имаме отделна позиция. И план В не включва плащане на неустойки, категоричен е Добрев. Той каза, че има план В, но мисля, че няма да се стигне до него. Ние имаме нашите аргументи за контрапретенции. Предателството срещу държавата е извършено още през 2006 г. От самото начало процедурата е опорочена от корумпирани политици с цел лично облагодетелстване. Хората трябва да знаят цялата истина за проекта "Белене", да знаят как е злоупотребено с техните пари. Прокуратурата ще каже за имената на тези корумпирани политици, заяви Добрев.

Той е категоричен, че има облагодетелствани фирми от българска страна.

"109 млн. евро е сумата по сключено от тях допълнително споразумение, това е 2000 пъти над максималния праг за провеждане на обществена поръчка, без да е проведена такава. Сключен е договор между "Атомстройекспорт" и 4 фирми в България, които фирми е интересно да се проверят с кои политици от близкото минало са свързани, и то политици на най-високо ниво в държавата. Защо е направена тази процедура така, че да се заобиколи Законът за обществените поръчки и дали тази процедура струва 200 млн. или 50 млн.", запита реторично енергийният министър.

"На площадката на АЕЦ "Белене" имаме на 80% готов реактор, този реактор ние го разваляме преди строителството на "Белене" и голямата част пари, които са похарчени, е за разваляне на този ректор, а не да го достроим. Продали сме този реактор на руснаците на хартия за 200 млн., а един блок според най-розовите сънища на господин Овчаров струва 2 млрд. евро. Подписите на изпълнителните директори на НЕК стоят зад продажбата на този реактор на руснаците. Този реактор вече работи в Русия и произвежда ток", разясни Добрев.

Той посочи, че си има компетентни органи и много се надява да не стане така, че те да не се произнесат поради изтекла давност. "Това са средства на всеки един от нас и трябва да проследим всеки един лев за какво е похарчен.

Още април е сигнализирана прокуратурата. Има проверка, извършена от АДФИ. Има ясно заключение, че има нарушения и престъпления по Закона за обществените поръчки. Не крия фирмите, не съм този, който трябва да хвърля обвинения напред назад. Трябва да се знае цялата истина по проекта, да се знае къде са отишли 1,5 млрд. лева от българските данъкоплатци. Това са 20% еднократно увеличение на пенсиите на всички пенсионери в България, такива са мащабите на тази злоупотреба", подчерта Добрев.

Той повтори отново, че си има компетентни органи, които ще назоват лицата, които са виновни. "Надявам се да ги назоват, за да потърсим отговорност. На хартия пише, че ще вземем 200 млн., ние вземаме 78 млн. Това е за сметка на българската държава. Продаваме си почти готовия блок за 78 млн. евро.

Кой взе решението да се събори готовият блок, кой взе решение да се продава на ниски цени. Опитва се да се прехвърли вината на директорите на НЕК, трябва да се търси вина, обаче, горе, защото тези хора слушат какво им казва министърът", отбеляза Делян Добрев. Той заяви, че сега е моментът да се каже цялата истина за проекта "Белене".

"От 2009 насам първоначално направихме всички усилия тези средства да бъдат спасени и този проект да се случи. Не намерихме вариант да реализираме проекта, опитахме се без съдебни искове да се споразумеем с руската страна, и това не се случи. Бяхме готови да използваме този реактор в изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще бъде по-евтин със сигурност, отколкото строителството на нова централа на гола поляна", каза Добрев.

Не мога да коментирам руската страна, те имат право да заведат някакъв иск, защото имат някакви взаимоотношения с българската държава. Това е продажба на оборудване на безценица за 78 млн. лева, каза Добрев.

За делото той е категоричен и напълно сигурен, че "нашата защита е достатъчно добра и че няма основания за такъв иск".

Редактор: Георги Иванов

Добрев: Няма шанс "Атомстройекспорт" да спечели делото

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че новият иск на руската "Атомстройекспорт" по проекта АЕЦ "Бел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика