Владислав Горанов: Не сме готови за въвеждане на еврото сега

23857
Владислав Горанов: Не сме готови за въвеждане на еврото сега
Снимка: БГНЕС

"България ще въведе еврото, когато останалите в еврозоната се съгласят. Ние искаме това да стане веднага, но осъзнаваме, че не сме готови". Коментарът направи министърът на финансите Владислав Горанов в ефира на Дарик радио.

Той обясни, че моля и ще настоява партньорите - членки на еврозоната, да кажат на България какво очакват от нас като мерки. Така ще могат да ни позволят в един средносрочен хоризонт - 2018 г., да направим първата стъпка и да влезем в ERM II.

Според финансовия министър влизането в Шенген и еврозоната ще е изпитание за България: "Необходими са мерки за подобряване конкурентоспособността на България - производителност на труда, икономически ръст и др. В същото време обаче имаме много малко мерки за борба с корупцията, много малко реално случващи се неща".

Хампарцумян: Как ще има спекула след влизането в еврозоната?

Изпуснахме много шансове да тръгнем напред към еврозоната, влизането ще се отрази позитивно на банките. Това коментира председателят на...

По думите на Горанов няма аргумент за скок на цените у нас при приемане на еврото. Той добави: "За въвеждането на еврото плюсовете са много повече от минусите категорично. Когато България стане членка на еврозоната, тя ще прави определени вноски към фондовете, които са свързани с поддържането на стабилността на еврото"

Относно бюджета Горанов подчерта, че за 2015 г. не вижда рискове той да не може да издържи на първоначалните си оценки. Министърът обясни очаквания излишък в бюджета за януари с по-голяма събираемост.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика