Виолина Маринова с меки думи отписа КТБ

27412
Виолина Маринова с меки думи отписа КТБ
Снимка: БГНЕС

Мисля, че кредитите, раздадени от Корпроративна търговска банка (КТБ) няма да могат да се върнат. Това прогнозира изпълнителният директор на банка ДСК Виолина Маринова в ефира на БНТ.

Тя обясни, че според представените от БНБ данни коефициентът на валидни обезпечения е 13% (т.е - които могат да бъдат върнати - бел.ред.). Същевременно съдебната процедура по връщане не е толкова бърза.

Ревизоро: Лесно могат да се хванат лицата зад кухите фирми в КТБ

Властта не ни е самоцел, а това, което ГЕРБ обещава, е изпълнимо, но е в по-голямата си част пожелателно. Това заяви избраният за депут...

Като цяло Маринова беше изключително внимателна в изказването си. От една страна тя пожела КТБ да бъде оздравена и гражданите и фирмите да се успокоят. Същевременно беше отчетено, че при така очертаната истуация трудно ще се намери инвеститор, който да вложи пари в спасението на финансовата институция.

В момента във Фонда за гарантиране на влоговете има около 2,1 млрд. лв. За да се изплатят само гарантираните депозити в размер на около 3,5-3,6 млрд. лв., ще е необходимо Фондът ще трябва да пусне емисия ценни книжа. Те ще бъдат купени от банките според възможностите и желанието им.

Това е един вид кредит, обясни изпълнителният директор на ДСК. Тя беше категорична, че ситуацията с КТБ не може да се повтори.

Маринова отказа да хвърли вината за случилото се в банката на Цветан Василев само на БНБ. Според нея всички сме виновни за случилото се.

Дацов: Невъзможно е КТБ да бъде оздравена

Няма шанс КТБ да започне отново работа, без значение в какъв размер са обезценените активи на банката. Вероятно още следващата седмица ...

В заключение беше обяснено, че е нужно успокояване на ситуацията. Също така беше отчетено, че няма риск за останалата банкова система.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика