Велизар Енчев: В парламента има енергийна мафия

30310
Велизар Енчев: В парламента има енергийна мафия
Снимка: БГНЕС

В българския парламент има енергийна мафия от 140 депутатите. Това заяви в реплика независимият народен представител Велизар Енчев от парламентарната трибуна при дебатите за промяна в Закона за енергетиката.

140 души в българския парламент притежават ВиК, посочи бившият водещ.

Валери Симеонов поема комисията по енергетика

Съпредседателят на „Патриотичния фронт“ Валери Симеонов ще поеме ръководството на комисията по енергетика. Бургаският деп...

Обръщайки се към председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, Енчев обясни, че високата цена на електроенергията се дължи на криминалното решение на парламента за ударно даване на лицензи на ВиК.

„Надявам се Бойко Борисов да постави въпроса на Джон Кери за предоговаряне на криминалните договори на ВиК. Ако говорим за експертност, аз съм експерта, защото това го мисли целия български народ. Някой ще каже ли, че това, което казвам е лъжа?”, запита Енчев. „Всеки от вас, който има нещо против моята теза, обслужва енергийната мафия в парламента. Обърнете се към г-н Константин Тренчев”, обяви той.

Енчев предлага при гласуване на точката за закрити заседания на ДКЕВР всеки народен представил да заяви, че не е зависим от „енергийната мафия”, информира агенция "Фокус".

В изказването си Енчев предложи да бъде отложено гласуването на ЗИД на Закона за енергетиката.

В реплика Валери Симеонов се обърна към Енчев с думите, че „Хората ще помислят, че в Скат работят хора като Рамадан Аталай. Като не сте се запознали със законовата база, не се изказвайте. Няма да влизам в коментар, защото имаше прекалено много емоции и липса на професионализъм - всеки да декларира дали има ВиК или няма, за да има участие в комисията. Не съм съгласен с това, че по този начин насаждате разбирането, че ВиК е вредно за човечеството. Внимавайте с тези внушения, защото може да подведете феновете си, ако имате такива”, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт.

НС прие скоростно на първо четене нови промени в Закона за енергетиката

Народното събрание прие на първо четене два законопроекта на "Коалиция за България" за изменение и допълнение в Закона за енергетикат...

Той коментира още: Към настоящия момент в този състав и функции ДКЕВР реално работи неефективно и не изпълнява определените й по закон задължения".

Промените в Закона за енергетиката предвиждат ДКЕВР да бъде разделена на два състава-воден и енергиен, както и членовете и председателят й да бъдат избирани от Народното събрание.

Валери Симеонов обясни, че Парламентарната група на ПФ ще подкрепи промените в Закона за енергетика на 1-во четене. Все пак той призна, че има неща, които групата му не приема и ще направи предложения между 1-во и 2-ро четене. Симеонов обясни още, че ПФ не подкрепя ДКЕВР да се състои от 2 състава с общ председател, информира БГНЕС.

Народният представител от левицата Красимир Янков заяви, че БСП ще подкрепи членовете на ДКЕВР да се избират от Народното събрание. Той коментира, че с така предложения закон се прави една административна реформа и в ДКЕВР. Прави се опит да се внуши, че до този момент ДКЕВР не е работила като независим регулаторен орган, каза той. Янков припомни, че този дебат е започнал през 2013 г., припомни още и броя на председателите на ДКЕВР през периода 2009-2013 г. по време на първия мандат на Бойко Борисов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика