Велев от АИКБ: Минималната заплата е 50-60% от средната у нас

8673
Велев от АИКБ: Минималната заплата е 50-60% от средната у нас
Снимка: БГНЕС

В България действа принципът на пазарната икономика и работната заплата трябва да се определя на пазара на труда. Това заяви пред "Фокус" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, по повод предложението на правителството за минимална работна заплата между 35 и 55% от средната за страната.

Велев изтъкна, че съотношението на минималната към средната заплата у нас вече е 50%, а за 20 области на страната това съотношение е дори 60%“. Разумният диапазон е между 30 и 40%, а ние отдавна сме го подминали, отбеляза Велев.

Васил Велев: Българската икономика се съживява

Не наблюдавам тенденция към увеличаването на фирмите в несъстоятелност. Напротив, посоката по-скоро е обратна на твърдението на Аген...

"Няма такова съотношение в ЕС, там няма и 50%. Ние продължаваме да растем административно, което води до забрана за назначаване на ниско квалифициран персонал“, уточни той.

Велев допълни, че това е дискриминация към хората с ниска квалификация. "Те биват уволнявани или минават в сивият сектор, защото не могат в съответния икономически сектор да изработят тази минимална заплата, която се определя административно“, аргументира се Велев. Колкото по–голямо е съотношението между минимална и средната работна заплата, толкова по-голяма е безработицата, съответно и сивият сектор расте, отбеляза Васил Велев.

Вчера синдикатът КТ "Подкрепа" излезе със становище, в което се противопоставя на предложението минималното ниво на работна заплата да се определя регионално. Ние смятаме, че определянето на едно национално равнище на минималното възнаграждение е подходът, който трябва да следваме. Регионални МРЗ крият редица опасности, чието приемане е неоправдано, казаха от КТ "Подкрепа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com