Вече има предложено конкретно решение от депутатите за КТБ

25102
Вече има предложено конкретно решение от депутатите за КТБ
Снимка: БГНЕС

След над четири часа заседание, Бюджетната комисия на 43-тото Народно събрание прие решение за преодоляване на проблема КТБ. Основата на решението са следните три точки:

1. Министерският съвет, в определен срок, да извърши анализ на Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и законодателството като цяло, за да внесе изменения за гаранция на банковия надзор в България. Четирима от 16 души гласуваха против тази точка, която беше приета.

Едва 1 проверка е била направена на КТБ за последните 2 години

За последните две години е направена една цялостна проверка на КТБ. Това каза подуправителят на БНБ Цветан Гунев по време на днешното з...

2. В срок до 6 ноември да се приемат законодателни изменения, за да се осигурят условия за изплащане на гарантираните влогове в КТБ. Четирима души бяха против, начело с Румен Гечев, част и от правителството на Жан Виденов, който счита, че тази точка дава основание на всяка затруднена банка да иска индивидуален срок в случай на затруднения, а не да се спазва срокът в Закона за гарантиране на влоговете.

3. Да се приемат законодателни промени, при които БНБ предприема задължителни мерки за оздравяване на банки с отрицателна капиталова адекватност. Сега, на практика, се иска директно вземане на лиценз. Тук шестима души бяха против, но останалите десет подкрепиха точката.

4. Да има сключен договор с международна одитна фирма, която да разследва такива случаи какво точно е станало.

Изключително остро се изказа срещу трета точка и гуверньорът Иван Искров. Според него третата точка по същество представлява вменяване на задължение да се печатат пари, за да бъдат покривани капиталови дупки на всяка една затруднена банка. На мнението на Искров беше и Румен Гечев от  БСП, а от Реформаторският блок също подкрепиха позицията на двамата и поискаха да има различно разписване на точката. Не е ясно, че се премахва автоматизма в закона, каза Корман Исмаилов. Йордан Цонев от ДПС обаче подкрепи председателя на Бюджетната комисия от ГЕРБ – Менда Стоянова.

Искров леко завоалирано обясни кога ще подаде оставка

Ще се оттегля, в момента, в който решим проблема с КТБ. Това каза управителят на БНБ Иван Искров пред временната парламентарна комисия ...

Интересен факт е, че Йордан Цонев обеща специално да поиска становище от юристи дали законопроектът "Пеевски – Цонев" важи за КТБ, ако бъде приет. Ако има проблем, ще добави специален текст, за да важи, добави Цонев.

Позицията на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГБВ)

Според Росен Николов, за да може да се почне разплащане, трябва да се избере банка през която да се изплащат гарантираните депозити. Изплащането може да стане и през повече от една банка, но трябва да започне да започне 20 дни след отнемането на лиценза - преди това ФГВБ извърши подготвителна дейност. Николов твърди, че е най-добре да стане през повече банки – дори 5-6 банки, като вложителят може или да си изтегли парите или да ги остави в съответната банка, която е определена за изплащане на депозити.

Каква ще е процедурата – Николов казва, че вече има независими критерии, чрез които да се групират вложителите – последната цифра на ЕГН или Булстат, ако е юридическо лице. От последната цифра зависи в коя банка ще отиде съответният вложител, за да си вземе парите.

На първата бюджетна комисия: Много въпроси, но мъгляви отговори за КТБ

Много въпроси и не съвсем ясни отговори - с това се характеризира първото заседание на временната бюджетна комисия към парламента. Депу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com