Вече има международен иск за обезщетение заради фалита на КТБ

11050
Вече има международен иск за обезщетение заради фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС

Иск на стойност 172 млн. долара заради загуби от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) са завели няколко международни инвеститори, включително и хедж фондове. Това съобщава популярното американско издание The Wall Street Journal.

Американската медия посочва, че е видяла документите по иска. Жалбата е подадена в края на миналия месец и е към настоящото ръководство на КТБ т.е. пред временните синдици, след като банката не е изкупила обратно притежаваните от тях корпоративни облигации, емитирани преди време от нея. Синдиците на КТБ са Лазар Илиев и Росен Ангелчев.

Хампарцумян: Български банки няма да бъдат точени заради гръцката криза

Еврото няма да се счупи – това е розовият сън на Ципрас. Ципрас и Варуфакис са безотговорни хора, които искаха да изнудят Европа,...

В момента ние обсъждаме множество възможности - от местни искове, свързани с процедурата по несъстоятелност на КТБ, до директни искове, насочени срещу Република България в международните трибунали, както и до разследването на движения на активи на банката от страна на служители на българското правителството, заяви Даниел Фрейфелд, ръководител на базирания във Вашингтон фонд Callaway Capital Management, един от фондове, който участва в задействането на исковете.

Други инвеститори в тази група от международните кредитори са базираният във Великобритания хедж фонд Родий Capital, както и мениджъри, управляващи активи в САЩ и в Европа. Според информацията на The Wall Street Journal в тази група участва и български пенсионен фонд, но без да се уточнява негово име, информира БНР.

Българското министерство на финансите е отказало да направи коментар относно иска, като само е заявило, че няма информация за подадената жалба.

През юли 2014 година агенция Reuters съобщи, че група облигационери, включително от САЩ и европейските хедж фондове и финансови институции, са образували комитет на кредиторите и са наели юридическо представителство в България, в случай че КТБ бъде обявена в несъстоятелност.

Чуждата фирма за банковите фалити проверява 20 кредита от КТБ

20 кредита от Корпоративна търговска банка (КТБ) се проверяват от международната фирма за разследване на банкови фалити. Това става ясн...

"Корпоративна търговска банка" АД не успя да осъществи окончателно разплащане по деноминираните в долари нейни облигации с падеж през миналия август, чийто първоначален размер беше за 150 млн. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика