Вече бившият шеф на ДФЗ: Заседанието не е било легитимно

16154
Вече бившият шеф на ДФЗ: Заседанието не е било легитимно
Снимка: БГНЕС

Съмнявам се, че днес е имало легитимно заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Това каза вече бившият изпълнителният директор на фонда Мирослав Николов пред БНТ.

По-рано днес Николов и заместничката му Виолета Александрова бяха освободени от постовете си, а начело на Фонда бе сложен зам.-министъра на земеделието Явор Гечев.

Аз се съмнявам, че днес е имало легитимно заседание на Управителния съвет, защото вчера имаше заседание, на което членове на УС подадоха своите оставки. Това, което беше обявено от пресцентъра на МЗХ беше, че всички членове са подали оставки, защото не могат да работят под този натиск. Затова днес не знам кой е присъствал на това заседание, дали е имало кворум и протокол на това заседание, обясни Николов.

Аз се съмнявам, че днес е имало легитимно заседание, повтори Николов. Той заяви още, че не вижда мотиви в поисканата му от аграрния министър Греков оставка.

Окончателно - ръкводството на ДФЗ е било освободено

Неофициалната информация, тиражирана в последните часове, стана официална - ръководството на Държавен фонд "Земеделие" в лицето на изпъ...

За се свика легитимно заседание на УС трябва четири дни предварително да се разпространи дневния ред със съответните точки, проекторешенията. Това е надлежния ред и тя трябва да се следва, допълни Виолета Александрова.

Попитана дали съзира в този тежък конфликт с министър Греков, конфликт между ДПС и БСП, Александрова заяви: Как ще обясните, че на вчерашното заседание по коридорите на министерството бродеше заместник-председател на ДПС, който оказваше натиск върху хората там.

Мирослав Николов определи случващото се през последните дни като политически рекет срещу висши държавни чиновници. "В ДЗФ има големи интереси. При мен идват много сигнали от различни места", каза той.

Най-големият проблем е, че Програмата за селските райони е без сертифициращ орган. Този орган трябваше да го избере министърът на земеделие. За целия мандат на министър Греков той не съумя да избере сертифициращ орган на Програмата за развитие на селските райони – два пъти се проваля процедурата, сега е на път да се провали отново, защото двама от кандидатите жалят документите. За периода октомври 2012 – октомври 2013 има 1,180 млрд. евро, които не са сертифицирани и са под риск. Те са платени и ще останат май за сметка на бюджета, коментира Александрова.

Аз съм заплашван директно пред свидетели в Управителния съвет. Министърът член на ДАНС ли е или на някакви силови структури, попита Николов, а Александрова го допълни: ДАНС да не е за репресия.

Ако служебният министър, който дойде след оставката на настоящето правителство, не иска да работи с това ръководство на ДФЗ, Николов и Александрова заявиха, че ще подадат оставки доброволно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика