Василев готов да се изправи пред Комисията "КТБ"

5970
Василев готов да се изправи пред Комисията "КТБ"

В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със "случая КТБ АД", от името на "Бромак" ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с преписи от приложени множество документи по подробен опис. Предоставените документи представляват молби и сигнали на "Бромак" ЕООД в качеството му на мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) до институции и ведомства, имащи законови правомощия по случая-КТБ. Това се казва в съобщение на Адвокатско дружество Менко Менков до председателя на анкетната комисия Десислава Атанасова.

От там заявяват още, че приложените сигнали, молби и материали от медиите се отнасят за действия и бездействия на адресатите им, съответно институции и ведомства в България, относно "случая КТБ", които институции и ведомства имат законови правомощия да упражняват надзорни функции по отношение на дейността на банковата система и спазването на законите в България (БНБ, Министерски съвет, Министри, Прокуратура, Комисия за установяване и предотвратяване конфликт на интереси и други).

"Със сигнала е потвърдена готовността и волята на едноличния собственик на капитала на "Бромак" ЕООД – господин Цветан Василев, да бъде изслушан от ръководената от Вас Комисия", се казва още в съобщението на адвокатското дружество.

Вчера Върховният административен съд не уважи искането на "Бромак" за съдебни отводи по делото за отнемане на лиценза на КТБ. Петчленният състав на ВАС остави без уважение исканията на жалбоподателя "Бромак" ЕООД за отвод на съдиите Георги Колев, Милка Панчева, Александър Еленков, Наталия Марчева и Росен Василев, като неоснователни. ВАС остави без уважение и особените искания на "Бромак" за спиране на производството по административното дело. ВАС остави без уважение и особеното искане на "Бромак" за прекратяване на производството по настоящето дело. Определението не подлежи на обжалване.

Освен, че адвокатите на основния акционер в Корпоративна търговска банка - фирма "Бромак" на Цветан Василев, поискаха отвод на съдията докладчик Росен Василев и на председателя на състава съдия Георги Колев като членове на съдебния състав, поискан бе и отвод на целия 5-членен състав на ВАС по делото за отнемане на лиценза на банката. Според "Бромак" липсва субективният и обективен критерий за безпристрастност на съда, съгласно трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. "Бромак" поискаха отвода на Георги Колев, защото според тях, той ще повлияе върху мнението на останалите четирима административни съдии при преценката за законността на отнемането на лиценза на КТБ. Самият Колев каза след това, че няма да си направи отвод и коментира като несериозен мотив, твърдението, че би могъл да повлияе за решаването на делото.

Цонев към Цветан Василев: Престани с този евтин водевил

Това е един евтин водевил, който струва страшно скъпо на българските граждани. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев пред БТВ по пово...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика