ВАС се съгласи с работодателите и спря минималната заплата от 360 лева

14779
ВАС се съгласи с работодателите и спря минималната заплата от 360 лева
Снимка: Thinkstock

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решнието на Министерския съвет за вдигане на минималната работна заплата на 360 лева от началото на тази година. Това съобщи БСК, показвайки и решението - от 19 май.

Постановлението на правителството предвижда от 1 януари 2015 г. минималното месечно възнаграждение да бъде 360 лева т.е. с 20 лева повече от миналата година и 380 лева от 1 юли тази година.

Вдигат минималната заплата на 420 лв. от 2016 г.

Минималната работна заплата ще бъде повишена на 420 лв. от 1 януари 2016 г. След това от началото на 2017 г. минималното възнаграждение...

Решението е по дело, заведено от национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

Основен мотив на жалбоподателите за завеждане на съдебния иск е непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

"Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не означава, че не трябва да спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на акта, а се спазва стриктно така, както е предвидено от законодателя“, пише в мотивите на ВАС.

Вижте в Expert.bg дали решението е окончателно

КТ Подкрепа и КРИБ против безразборно вдигане на минималната заплата

50 лева растеж на минималната работна заплата в България всяка година – мечта или реалност? По този въпрос разговаряха председате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика