Увеличава се акцизът за скъпите цигари и горивата за отопление

9826
Увеличава се акцизът за скъпите цигари и горивата за отопление
Снимка: БГНЕС

Увеличават се акцизните ставки за енергийни продукти и се променя структурата на акциза върху цигарите, която се очаква да доведе до увеличаване на по-скъпите цигари. Това стана с приети днес на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. 

Законопроектът, внесен от Министерски съвет, беше приет след прегласуване с 81 гласа "за" и 7 гласа "против", като 12 народни представители се въздържаха.

Контрабандата на цигари - основен източник на доходи за терористичните групировки

Нелегалният трафик на цигари представлява основният доход на терористичните групировки. В доклад на турските служби за борба срещу ор...

С измененията се променя съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите. Специфичният акциз ще се намали от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. Същевременно на няколко стъпки се изменя пропорционалният акциз: 38% от продажната цена за 2016 г., 40% от продажната цена за 2017 г. и 42% от продажната цена за 2018 година. Акцизът върху цигарите ще се увеличава плавно, за да бъде достигнат минималният акциз от 90 евро за хиляда къса до 1 януари 2018 година. С това съотношение между специфичен и пропорционален акциз се постига баланс между приходите в бюджета и минималното увеличение на цигарите от най-ниските ценови категории, се казва в мотивите. Очакваният максимален положителен ефект за бюджета за периода 2016-2018 г. е близо 120 млн. лв.

Правителството се опитва да увеличи разликата между евтините и скъпите цигари. Това заяви по време на дебатите депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. По думите му с извършването на тези промени се губи приемствеността в законодателството. В края на миналата година в бюджетна комисия беше приет календар за увеличението на акцизите, за да се знае всяка година какви ще се измененията, заяви Димитров и попита защо се приемат измененията сега. "Какво се е случило, какво се промени, за да се откажем от тази политика (на предвидимост, бел. ред.). Това е една лоша практика, която не трябва да бъде подкрепяна. Ние ще предложим правителството да се откаже от тези си предложения", заяви Мартин Димитров. От своя страна Георги Търновалийски от БСП също критикува недостатъчната предвидимост на законодателството, което, по думите му, пречи на стопанските субекти. Според депутата с промените се прави приспособяване на данъчното законодателство към нуждите на бюджета.

По време на дебатите Димитър Танев от РБ заяви, че подкрепя борбата на правителството с контрабандата и каза, че ще подкрепи предложените изменения. По думите му, както евтините, така и скъпите цигари ще се увеличат с около 20% след въвеждане на промените в Закона за акцизите.

С приетите днес изменения се забранява също така държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър в количество над 40 къса

КЗП почва да следи усилено дали се продават цигари на ученици

От 15-ти септември Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще извършва масови проверки на търговци в района на учебните заведения за...

Със законопроекта се предлага увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление. Целта е предотвратяване на възможностите за злоупотреба и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение като гориво за отопление, а като моторни гориво, се казва в мотивите. Очакваният ефект за държавния бюджет е в размер на 71 милиона лева. 

С промените в Закона за акцизите се облекчава регулационния режим по отношение на смазочните масла и освобождаване от облагане с акциз на опаковки до 5 литра. Също така се дава право на пълненето на втечнен нефтен газ (LPG), за който акцизът е заплатен, в бутилки, предназначени за използване като гориво за отопление, да не се извършва в данъчен склад. Във връзка с това се премахва забраната за пълнене на втечнен газ в бутилки, различни от бутилките за газови уредби за автомобили, на бензиностанции. 

Коментирайки последните две промени Румен Гечев от БСП заяви, че премахването на преференциалните акзици за екологично чистите горива противоречи на европейските директиви, а зареждането на бутилки с LPG подлага на риск българските граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика