Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

16640
Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Още в първите дни на мандата са предприети необходимите действия, за да разбере кабинетът "Борисов 2" на какъв етап са необходимите дейности. Това заяви днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя беше изслушана от ресорната комисия в НС.

По време на събитието беше припомнено, че срокът на експлоатацията на двата блока в момента е съответно 2017 и 2019 година. Осъществен е необходимият контрол, дейностите се движат по график, увери Петкова. На 9 октомври 2014 година е стартирало изпълнението на първия етап на процедурата по отношение на V блок на АЕЦ "Козлодуй", като е избран изпълнител.

До края на март се очаква становище за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

До края на март работна група с участието на Българския енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй" и Министерството на енергетиката ще излезе със...

"Имаме неговото уверение, че сроковете, които са поети като ангажименти, ще бъдат спазени", каза Петкова, цитирана от БГНЕС.

В програмата на АЕЦ "Козлодуй" за следващите три години е предвиден ресурс, който да позволи нормалното протичане на дейностите по удължаване на живота на двата блока. Става дума за ресурс в рамките на 270 млн. евро. До момента са изплатени около 90 млн. евро от тези средства.

Съгласно реда, за да бъде удължен живота, е необходимо технологично време от 12 календарни месеца от Агенцията за ядрена регулация. Условно са разделили дейностите по удължаване на два етапа – комплексно обследване на действителното състояние, в което трябва да се установи реалното състояние на V и VI блок, информира агенция "Фокус".

 

Временно бе изключена помпа на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

В 17:50 ч. на 7 януари 2015 г. на шести енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" е била изключена една от двете турбопитателни помпи, подаващи в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика