Търговец от Женския пазар: Няма да се върна – наемът е двоен

25357
Търговец от Женския пазар: Няма да се върна – наемът е двоен
Снимка: БГНЕС

20 години работя на Женския пазар, сега няма да работя, защото вдигнаха двойно цената.

Това разказва Роза, която продава промишлени стоки в центъра на София. Ремонтът на тържището, което се слави като най–голямото и старо в столицата, се очаква да приключи в началото на месец август, предаде репортер на БГНЕС.

Ремонтът е хубав, хубав е пазарът, но вдигнаха двойно цената и няма да се върна, каза Роза. Според нея заради високия наем и много нейни колеги трудно ще се върнат, защото едва ли ще удържат. "Преди беше 50 лева за кв.м., сега доколкото знам, е 90 лева. Така на месец 10 кв. по 50 лева – 500 лева, а сега по 90 излиза 900 лева плюс ДДС, плюс капаро за първия наем", пресметна тя и не може да каже заради какво е вдигнат наемът, но е такъв.

"От 20 години съм на пазара, от 20 – бях първо на сергия, след това на павилион, сега магазин. Няма смисъл, двойна е цената. Сега хората обедняха, просто са бедни, рядко пазаруват – едва изкараме за наема и за нас остане много малко – за храна", каза тя. Роза обаче не смята, че високите наеми ще увеличат цените на стоките. "То не можем да вдигнем цената, защото хората няма да купуват въобще. Който оцелее – оцелее, който не може…", разсъждава жената и довършва, че наемите в магазините са станали по-евтини.

Според нея много нейни стари колеги няма да си позволят този по-висок наем. "Новите ще се излъжат да дойдат – нови, които не са пробвали, ще дойдат да пробват 2-3 месеца и довиждане – толкова им давам. Стари колеги няма да има, много рядко", прогнозира жената, според нея дори има вероятност, ако не се намалят цените да останат и празни места. Тя казва, че е имало два търга, на първия не са се попълнили, а за резултатите от втория не знаеше.

Иначе Роза с нетърпение е чакала да пуснат пазара, да си вземе павилион, но като станали ясни цените се отказала. Въпреки казаното обаче, Роза одобрява ремонта и харесва това, в което се превръща Женския пазар. Сега е наела магазин, на улица до пазара и е сигурна, че веднъж направено, хубавото в пазара ще се запази и няма да се изпочупи. "Трябва да е хубав и привлекателен, когато идват и чужденци да им е хубаво и приятно, и на нас също", каза тя.

На Женския пазар усилено ремонтът продължава. Новите сгради, в които ще се настанят новите търговци са почти готови. Тук разказват, че в тях има климати, вода, ток. Между тях има чешми и пейки. Има и специални кошчета за органични отпадъци. И дори и да се обърка човек от обновлението, няма как да пропусне, че е именно на Женския пазар, най-малкото заради огромния надпис на влизане в него.

Във всеки случай трябваше да се ремонтира пазарът, каза и Николай Малинов, който е на 82 години и идва тук от малък. А тогава пазарът тук е бил "никакъв", спомня си той и каза, че той постепенно се е оформил, става голям, защото и София става голяма. Спомня си и че пазарът от край време е бил хранителен, а дрехите и другите стоки към него са били така да се каже – прилепени.

"Аз помня времето, когато от Пиротска нататък беше празно и по Гергьовден идваха от селата цели коли с агънца да продават – това беше да кажем 1940 – 41г. В центъра на града трябва да има такъв пазар", каза възрастният мъж. Сега видял пазара на "Димитър Петков" и казва, че ако е съшият стил и Женският пазар ще бъде чудесен. "Смятам, че ще бъде хубаво, смислени проектанти са работили и затова се надявам да бъде хубаво", сподели мъжът.

Че ремонтът дори е малко закъснял, сподели пък Марияна, но предполага, че всичко е свързано с пари. Много отдавана трябваше да се ремонтира, защото е в центъра на града, сега придобива съвсем друг вид. Тя често пазарува тук, защото и живее наблизо. Жената харесва свършеното до сега и очаква с нетърпение финала на ремонтните дейности. Хората обаче са на мнение, че след обновлението наемите и цените ще се вдигнат.

Ремонтът на Женския пазар в София приключва до 1 август

Реконструкцията на Женския пазар в частта от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" ще приключи до 1 август. Информацията съобщи д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика