Тютюнопроизводителите решиха да не тръгват на протест - засега

14662
Тютюнопроизводителите решиха да не тръгват на протест - засега
Снимка: Getty Images/Guliver

Обсъдихме нови предложение за начина на разпределение на средствата. Те няма как да бъдат приложени тази година, но ще знаем в каква посока трябва да вървим през следващите. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с тютюнопроизводители, предаде БГНЕС.

Според Танева най-малките производители са и най-уязвимите. Затова те трябва да бъдат подкрепяни. Земеделският министър обяви, че са разгледани четири предложения, по които ще работи, за да се намери най-добрият вариант за изчисление, а на 5 март срещите с тютюнопроизводители ще продължат. Сред предложените варианти са да има таван на плащанията при отделните сортове, както и изчисляване на субсидията за дребните производители спрямо произведеното от тях количество. Промяната на рамката на референтния период и незачитането на 2009 г. също е сред обсъжданите предложения. Причината е, че тогава е имало възможност за т.нар. "кухи обеми".

След срещата с екипа на Министерството на земеделието и храните, зам.-председателят в оставка на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков обяви, че готвените протести се отменят, но тютюнопроизводителите остават в стачна готовност. "Предстои още една среща за разпределението на средствата за референтния период. Искаме те веднъж завинаги да бъдат определени, а не всяка година да се караме с министерството", подчерта Кичуков и допълни, че от срещата и двете страни излизат еднакво недоволни, защото средствата на тютюнопроизводителите у нас никога не могат да достигнат нивата на тези от ЕС.

"Тази година не може да има никакви промени, защото работим по заявления, подадени през 2014 г. и средствата се разпределят проценти по сортове групи", поясни Кичуков.

ДПС в действие: Вземаш пари за тютюн и не произвеждаш

Крайно интересно и завъртяно обяснение даде ДПС по скандала с източване на пари чрез субсидии за производство на тютюн. От 2000 година...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com