Тютюнджиите запалиха бали на пътя, внасят декларация до Греков

21707
Тютюнджиите запалиха бали на пътя, внасят декларация до Греков
Снимка: БГНЕС

Производители на тютюн от цялата страна се събраха на международния път за Турция и Гърция Е 80 край Харманли в знак на протест към закъснялата изкупна кампания и ниските изкупни цени, които се очаква фирмите да предложат за тазгодишната реколта. С възгласи "Искаме достойно заплащане за достойния си труд", хората драснаха клечката на купища тютюневи листа, които изсипаха направо на асфалта, съобщава Стандарт Нюз.

Около 200 стопани образуваха колони покрай международното шосе. На място са и шефовете и управителния съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите ( НАТ 2010). Те разпространиха и декларация с исканията си до търговските фирми, изкупуващи тютюн на територията на България за спешен старт на изкупната кампания за ориенталския тютюн от реколта 2013, за спазване на обещания краен срок за изкупуване- 28 февруари, както и за запазване на миналогодишните цени.

Местан: ДПС подкрепя протеста на тютюнопроизводителите

ДПС подкрепя протеста на тютюнопроизводителите. Но всичко, което те искат днес, го имаха до 2009 г. – до идването на Бойко Бор...

Само една фирма е започнала изкупуване на ориенталския тютюн, коментираха стопани.

До момента предложената средна цена за килограм е между 5 и 5,50 лв. За сравнение миналата година производителите получиха от 7 до 7,5 за кг. Тютюнджиите са категорични, че коментарите, които се появиха от експертите прекупвачи за лошото качество на тазгодишната реколта са спекулация.

Протестиращите представиха и декларация, която ще бъде внесена до земеделския министър Димитър Греков.  „В декларацията двата акцента са забавената изкупна кампания и ниските изкупни цени. Тютюнопроизводителите искат нормални цени на тютюна и настояваме изкупната кампания да започне. Тя е подписана от всички тютюнопроизводители, които присъстват на протеста, които са вече 600 души”, коментира Асен Кичуков, заместник-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

„На протеста има официални представители от Министерство на земеделието – директор на Дирекция „Животновъдство” Евгения Митрова е тук, както и началник отдел „Растениевъдство” Георги Ралчев. Към момента, няма представители на фирмите, срещу които е протестът”, допълни той.

Тютюнопроизводителите ще блокират ГКПП "Капитан Андреево"

Пореден протест влиза във фокуса на общественото внимание в страната - този на тютюнопроизводителите. Причината е кристално ясно - закъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com